Év végi ünneplés – vidéki programok

Varázslatos karácsonyi fényekkel várják a vidéki városok az év végi ünnepekre érkező vendégeket, több helyen forog az óriáskerék, jégpályák várják a kicsiket, nagyokat és mindenütt bőséges a vásári kínálat is.

Szegeden az egyik fő látványosság a Széchenyi téren magasodó csaknem 40 méteres, 144 férőhelyes óriáskerék, amelynek tetejéről megcsodálhatjuk a díszkivilágításban úszó várost és az ünnepi forgatagot. A város nevezetes helyszínei között fényvillamosok közlekednek, a Széchenyi, a Dugonics és a Dóm tér között pedig gólyalábasok felvonulása nyújt látnivalót. A Fogadalmi templom előtt kézműves portékákat kínálnak a felállított sátrakban, a tér közepén több mint 500 négyzetméteres jégpálya várja a sportolni vágyókat, az óvodás és iskolás csoportok ingyenesen korcsolyázhatnak minden hétköznap délután 2-ig. Közvetlenül mellette szalmalabirintusban bújócskázhatnak a gyerekek, a közelben pedig mesekastély magasodik, ahol kedvenc gyereksorozatokat vetítenek és táncházat, kézműves foglalkozásokat is tartanak. A mesekastély idei újdonsága négy szelfibox, amelyekben mindenki elkészítheti saját karácsonyi témájú önarcképét.

A Dóm téren vasárnaponként egyházi és közéleti személyiségek gyújtják meg a hatalmas adventi koszorú gyertyáit. A programokhoz hagyományosan jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik: az idén a Szeretetkuckóban fogadják az adományokat, amelyekből babakelengyét ajándékoznak a rászoruló családoknak. A Dugonics téren ismét látható a világító, hatméteres csodaszarvas, amely a szegediek és a városlátogatók egyik kedvenc fotótémája. Eközben ünnepi ételek és forró tea, forralt bor is segít ráhangolódni az év végére.

A debreceni Kossuth téren és a Piac utcán egyedi kézműves termékekkel, ellenállhatatlan finomságokkal, lélekmelegítő forralt italokkal várják az ünnepre készülőket. Itt is forog a tavaly már óriási sikert aratott 45 méteres óriáskerék, még az új évben is élvezhetjük a róla a város panorámáját, január 6-ig várja az érdeklődőket. Az adventi hétvégén Hortobágyból kaphatnak egy kis ízelítőt a Régi Városháza belső udvarába ellátogatók, ahol igazi hortobágyi pásztorokkal is találkozhatnak. Népi ügyességi játékokkal, viselet- és eszközbemutatóval, a Hortobágyi csárda streetfood-kínálatával várják a vendégeket.

Győrben is sok meglepetést tartogatnak az év végi programok, az ünnepi fénybe öltözött belvárosi utcákat a forralt bor és a sült gesztenye varázslatos illata lengi be, miközben esténként a Széchenyi tér épületein látható fényjátékban gyönyörködhetnek a járókelők. A játszótéren nagyméretű fajátékok, óriás diótörő, havas téli minigolf, fenyőlabirintus, háromdimenziós hóemberépítő, téli memóriajáték, hógolyó-leguruló várják a gyerekeket. Rendkívül gazdag a koncertprogram, pop-, rock- és komolyzenei, valamint  különleges hangulatú előadások, a Dunakapu téren pedig korcsolyázós programok várják az érdeklődőket.

Esztergom főterén egészen január 1-ig tart nyitva az adventi vásár, az év utolsó napján pedig fantasztikus szilveszteri este és éjszaka búcsúztatja az óévet.

Szentendrén a Fő tér, Dumtsa Jenő utca és a történelmi belváros ünnepi díszbe öltözve várja a látogatókat az adventtől vízkeresztig tartó időszakban. A sétálóutcában, 2020. január 6-ig kézműves vásár, másutt szabad- és beltéri rendezvények, művészeti és kulturális programok, kiállítások teszik tartalmassá az év végi ünnepeket. Az adventi programsorozat a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében megrendezett ingyenes újévi koncerttel zárul január elején.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei