Etessük a madarainkat! De nem mindegy, mivel

A meteorológia szerint már komolyabb éjszakai fagyok várhatóak, ezért érdemes megkezdeni a téli madáretetést. Nem minden madarunk vonul ugyanis melegebb éghajlatra. Az etetés nagy biztonságot jelenthet a lakóhelyünk környékén élő kisebb szárnyasoknak. Ám ha az etetővel most odaszoktatjuk őket, akkor tavaszig kell gondoskodni róluk. Zordabb téli éjszakákon az üres etetők a madarak kipusztulásához vezethetnek.

A napraforgót érdemes kölessel keverni, hogy egyéb apróbb magvakkal elegyítsük a kis testű, vékony csőrű látogatók kedvéért. Jó, ha kiegészítjük a táplálékot kicsit drágább olajos magvakkal, dióval, nem sózott földimogyoróval is, így fedezhetjük a nagyobb energiaszükségletet – tanácsolja Kakukk Krisztián állattenyésztő.

Különböző magok keverékéből álló, terményhálóba csomagolt golyócska igen praktikus, szinte akárhova felakasztható

A cinegéket különösen megörvendezteti a nagyáruházakban kapható, de házilag is könnyen elkészíthető úgynevezett cinkegolyó. Ez a faggyúból és különböző magok keverékéből álló, terményhálóba csomagolt golyócska igen praktikus, szinte akárhova felakasztható, és a kék- és széncinegék mellett az őszapók, sőt a fakopáncsok is meg-meglátogathatják.

Hasonlóan nagy segítséget nyújthat a kertünkben a bokorágakra szúrt alma, és egy-egy darab vaj vagy faggyú, háj felkínálására is hálás vendégsereg érkezhet a közelünkbe. Az almát célszerű félbevágni, mert így a héj felszakítása nem igényel erőfeszítést. A barátposzáták, feketerigók hálásak lesznek érte. Az utóbbi, rovarevő madaraknak adhatunk főtt rizst, tésztát, leveszöldséget is. A vörösbegyek pedig szeretik a lágy sajtot.

Ha azonban harkályféléket – például nagy fakopáncsot, zöld küllőt –, netán más kéreglakókat: csuszkát, fakuszt szeretnénk az etetőnkön látni, ahhoz különleges etetőberendezés szükséges.

Az úgynevezett harkályfa egy korhadó, vastagabb faág, rönk, amelynek repedéseibe faggyúval keverve, vagy csak úgy magában különböző magvakat, főként mogyorót, diót tömködünk.

Gondoskodjunk a feketerigóról is

Az egyik legszebb hangú énekes madarunk. Bizonyos egyedei itt maradnak a hideg időszakban is, az eredeti költőhelyükön. Télen ők is nehezebben találnak élelmet, mint minden állatfaj. Éppen ezért szükséges, hogy gondoskodjunk róluk a kemény hideg idején. Főleg rovarokat, gilisztákat esznek, de a gyümölcsök is szerepelnek étlapjukon. Télen meglehetősen korlátozott a fehérjedús élelem felkutatása.
A feketerigóról tudni kell, hogy leggyakrabban a földön keresi táplálékát, tehát a fűben, az avarban, a frissen ásott vagy éppen locsolt kertben.
Téli etetéskor is ezeket kell szem előtt tartanunk. A rigók ritkán fognak a magasba kihelyezett etetőkből enni. Ők inkább a fák tövében, a bozótosban elhelyezett táplálékot eszik meg. Adhatunk nekik darált diót, napraforgómagot, darabolt almát, búzát, darált kukoricát.
Vigyázat: a hóra soha ne szórjunk nekik eledelt, mert az leesik a hó aljára, s a madarak meg sem látják, először takarítsuk meg a helyet a csapadéktól.

Az etetés szabályai

– Ne készítsünk etetőt furnérlemezből, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót!

– Rendszeresen töltsük fel az etetőt!

– Az etetőt macskabiztos helyre tegyük!

– Ne adjunk a madaraknak sózott, pirított, csávázott, adalékanyagokkal, vegyszerrel kezelt magokat!

– Soha ne tegyünk ki kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okozhatnak!

– Az etetőtálkát mindig tartsuk tisztán!

Készítsünk etetőt házilag!

 Például a mandarint és más gyümölcsöket, zöldségeket hálóban árusítják. Mielőtt ezt kidobnánk, készítsünk egy batyut ebből. Tegyünk a hálóba napraforgót és diót! Jó szorosan tekerjük be a kis csomagot egy hosszú madzaggal és már rakhatjuk is ki a faágra!

Felhasználhatjuk a vissza nem váltható pillepalackokat is

Felhasználhatjuk a vissza nem váltható pillepalackokat is. Ehhez a 1,5 vagy 2 literes PET-palack mellett egy éles, vékony pengéjű konyhakésre van szükségünk, de még jobb, ha úgynevezett sniccert használunk. Mindenekelőtt mossuk ki és szárítsuk meg a flakont! Ne használjunk olyan műanyag dobozokat, kannákat, amelyekben mérgező anyagokat, például gépolajat vagy mosószert tároltak, mert az biztosan nem jó a madaraknak!

Fektessük a palackot az asztalra és vágjunk ki egy ablakot rajta, amely a flakon aljától 10 centiméterre van! Majd jöhet bele a mag az állatkáknak. A kupakot hagyjuk rajta, nehogy beázzon! Érdemes ehhez is hosszú zsinórt választani és miután az üvegnyakára rákötöttük, erősítsük egy faágra!

De a magtartályba nehezék követ téve a palack az ablakpárkányra is állítható. Amennyiben vízzel töltjük fel, itatóként is remekül beválik ez az ügyes kis eszköz, ablakitatónak más megoldás alig lehetséges (ilyen olcsó és egyszerű semmiképpen), mivel a műanyag palack nem töri be az ablakot.

Ne feledjük: a téli madáretetést egészen a jó időkig, azaz amíg el nem múlik a fagy, folytatni kell! Érdemes a madarakat az etetőn megfigyelni, sok örömet okozhatnak a kis látogatók.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei