Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig

2019.-09.-27. - 2019.-11.-10.

„Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig” címmel nyílik időszaki kiállítás 2019. szeptember 27-én, pénteken 17 órától a Lábasházban (Orsolya tér 5.). A vándorkiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM), a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum és a Soproni Múzeum közös kiállítása.

A tárlat a hazai kereskedelem, ipar és vendéglátás egyik fontos területét, a sörgyártás és a sörfogyasztás történetét mutatja be. A gazdag tárgyi anyagot felvonultató kiállításon a látogatók megismerhetik a honfoglaló magyarok italfogyasztási szokásait, a középkorban tevékenykedő sernevelőket, a német és a cseh sörfőzőket, az ipari méretű sörgyártás korszakát, a legnagyobb sörgyáraink történetét, majd az állami sörfőzés időszakát, végül pedig a napjainkban egyre közkedveltebb kézműves főzdéket.

Az érdeklődők megismerhetik, hogy mennyire volt a sörfogyasztás a hétköznapok része a különböző társadalmi rétegekben. A kiállítás igyekszik arra a kérdésre is választ adni, hogy vajon sör- vagy borivó-e a magyar, egyáltalán létezett-e hazánkban polgárinak nevezhető sörkultúra. Mindezek mellett kiderül, milyen alapanyagokból és hogyan készül a „folyékony kenyér”, hogyan lesz az árpából maláta. Bemutatásra kerülnek az egyes korok sörtároló eszközei, megtudhatjuk, hogy mikor jelentek meg a sörcímkék, az alumíniumdobozok, és melyik volt az első alkoholmentes sör hazánkban.

A kiállításon elsősorban az MKVM gyűjteményeinek darabjai kerülnek bemutatásra: plakátok, reklámtáblák, palackok, nyomtatványok, eszközök, reklámtárgyak. Megtekinthető az az üvegpohár is, melyből Ferenc József itta az aranysárga italt. Az eredeti relikviákat műtárgymásolatokkal, sörfőzőházat megjelenítő makettel, sörgyárat és sörfőzőmedencét ábrázoló látványos installációkkal egészítették ki. A Soproni Múzeum a helyi sörgyár múltját idéző értékes anyaggal járult hozzá a tárlat sokszínűségéhez.

Részletek

Kezdés:
2019.-09.-27.
Vége:
2019.-11.-10.

Helyszín

Sopron, Lábasház
Telefon:
(99) 951-975
Honlap:
http://m.turizmus.sopron.hu