Erről még nem beszéltünk: milyen ingatlanokat nem lehet eladni?

Miközben többnyire azzal foglalkozunk, hogy egy időszaknak melyek a legkeresettebb ingatlantípusai, ugyanígy akadnak vesztesek is a másik oldalon. Azaz olyan ingatlanok, melyek nehezen vagy egyáltalán nem kelnek el. De melyek tartoznak most ebbe a kategóriába?

A legnehezebben eladható ingatlanok most a túlárazott, a nagyon drága, illetve a nagyon nagy ingatlanok. Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának vezetője a túlárazottság kapcsán megjegyezte, hogy „ez nem feltétlenül akadályozó tényező az eladásnál, mindössze azzal kell számolni, hogy lassabban kel el az ingatlan. Ha a tulajdonos nem fogadja el a szakértő által javasolt árat, akkor hosszabb időnek kell eltelnie, mire olyan szintre mérséklik a hirdetési árat, amit már tolerál a piac. A túlárazott ingatlan viszont jellemzően »beragad«, ha nem enged később sem az árból az eladó.”

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évek folyamatos áremelkedésének köszönhetően néhány év elteltével akkor is utolérte több esetben az ingatlanpiac a tulajdonos árelképzeléseit, ha nem csökkentettek az áron. Mint fogalmazott: „beérett az ár, erre azonban csak komoly áremelkedés és nagy türelem mellett van esély”.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakma vezetője a túlárazottságnak egy érdekes vonatkozását is megemlítette: „az érdeklődők az ingatlanhirdetési portálokon a keresési paraméterek megadása után az árban legkedvezőbb ajánlatokkal foglalkoznak, és nem is görgetnek le a túl drága ajánlatokig. A túlárazott ingatlanokig legfeljebb csak akkor jutnak el, ha a többi valami sajátos, egyedi oknál fogva nem felel meg az igényeiknek.”

„A túlárazás tehát már eleve nem jelent túl jó esélyt az értékesítése. Hiszen meg kell találni azt az egy vevőt, aki pont azt az ingatlan keresi, ezért hajlandó a hirdetések mélyére ásni” – magyarázta. „Ha pedig nem bukkan fel ilyen érdeklődő, akkor a túlárazott ingatlan tulajdonosának meg kell várni, amíg a piac utoléri az árat. De ehhez még emelkedő árak mellett is hónapokra vagy adott esetben évekre van szükség” – erősítette meg ő is.

Ami nem jelent problémát egy ingatlan eladásakor, hogy esetleg rossz annak minősége vagy adottságai, komolyabb hitel terheli, vagy akár végrehajtás előtt áll. Ezeknél a megfelelően meghatározott ár általában lehetővé teszi az eladást, sőt akadnak vevők, akik kifejezetten ilyen ingatlanokat keresnek, úgyhogy ezeknél is megoldható az értékesítés.

Ugyanakkor van egy-két olyan adottság, ami ha nem is teszi eladhatatlanná az ingatlant, de komolyan hátráltatja az eladást. Ezek közé tartozik, ha egy harmadik-negyedik emeleti lakás olyan társasházban található, melyben nincs lift, illetve az is komoly gondot tud okozni, ha a társasház elhanyagolt, és esély sincs a felújítására a közeljövőben. De nehéz az értékesítése a nagy alapterületű ingatlanoknak is. Jelentős mértékben nehezíti vagy akár lehetetlenné is teszi az eladást egy-egy rendezetlen tulajdonviszony, egy olyan haszonélvező, aki nem akar lemondani haszonélvezeti jogáról, vagy a már előbb is említett osztatlan közös tulajdon nem megfelelő lakóközösség esetén.

Az eladást nehezítő tényezők közé tartoznak az olyan adottságok is, mint a vasút vagy a főút közelsége, egy magasfeszültségű vezeték a ház felett, szerkezeti hiba, rendezetlen szomszédság vagy előnytelen építési előírások, hiszen ezek lehetetlenné teszik az építkezést.

A szakértők ugyanakkor nehezen jelentik ki egy-egy ingatlanról, hogy az eladhatatlan. A gyakorlatban ugyanis többször találkoztak már azzal, hogy eladhatatlannak tűnő ingatlan végül gazdára talált. Igaz, hogy ezek iránt hosszú ideig szinte senki nem érdeklődik, de aztán egyszer csak felbukkan egy vevő, aki valami oknál fogva éppen azt az ingatlan szemeli ki magának.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei