Erre figyeljen, ha használt laptopot venne!

A mobil számítógépek hardverének piaca folyamatosan változik és fejlődik. A divattal lépést tartók számára fontos, hogy mindig a legújabb notebookmodell lapuljon a táskájukban, de a legtöbb feladatra bőségesen megfelelhet egy régebbi konfiguráció is. De milyet is vegyünk? A laptophardware blogjában erre ad tanácsokat.

A laptophardware emlékeztet arra, hogy jellemzően a 2–3 éve vásárolt laptopokat cseréli le a legtöbb „divatvásárló”. Az ilyen gépek teljesítménye ugyanakkor irodai használatra tökéletesen megfelel, kompromisszumok nélkül alkalmazható szövegszerkesztésre, multimédiás tartalmak megjelenítésére és internethasználatra.

Felmerül a kérdés, hogy miképpen tudunk úgy használt eszközhöz jutni, hogy ne kelljen attól tartani, hogy egy roncshalmazt sóznak a nyakunkba. Az egyértelmű tanács az lenne, hogy vásároljunk szervizből használt notebookot, hiszen ott a legtöbb gépre és alkatrészre garanciát is vállalnak. Ha pedig magánszemélytől vásárolnánk, kérjük meg, hogy az üzlet lebonyolítása előtt végezzünk el egy diagnosztikát valamelyik szervizben. Ha nincs lehetőségünk szakember tanácsát kikérni, a laptophardware ezeket a szempontokat ajánlja figyelembe venni.

Nem minden a külső, de nagyon fontos

Használt laptop vásárlásakor minden esetben nézze át jó alaposan a hardvert. Alapszabály, hogy ami túl jónak tűnik, az általában rejt 1–2 csapdát.

Az első és legfontosabb a laptop külseje, kinézete. Ha nem is tartja annyira fontosnak a gép esztétikai megjelenését, az sokat elárul a géppel történt korábbi balesetekről. A ledörzsölt, lekopott burkolat a használat jele, nem jelent komolyabb problémát. A törések és repedések viszont fizikai hatás eredményei. Ha a gép teljesen újszerűnek tűnik, „mindössze” néhány nagyobb törés vagy repedés van rajta, akkor mindenképpen számításba kell venni a merevlemez meghibásodásának lehetőségét.

A kijelző a laptop tükre

A hardver gyorsasága és megbízhatósága mellett a hétköznapi használatban a kijelző a legfontosabb része a gépnek. A nyilvánvaló sérülések mellett az esetleges pixelhibákat kell alaposan megvizsgálni. Ha néhány sötét vagy folyamatosan világító képpontot találunk a kijelzőn, az normálisnak mondható, ha azonban egy csoportban több hibás pixelt is látunk, akkor ez egy meghibásodási folyamat kezdetét is jelentheti.

A laptop akkumulátora

A legrövidebb élettartama a mobil számítógépek akkumulátorának van. Ne lepődjünk meg azon, ha az eladásra felkínált eszköz csak töltőről működik. Amennyiben olyan feladatra keresünk használt gépet, amiben éppen az akkumulátor nyújtotta mobilitást szeretnénk kihasználni, mindenképpen olyan eszközt vásároljunk, mely az átvétel pillanatában legalább minimális szinten működik a beépített telepről, illetve egyértelműen tölthető.

Az első és legfontosabb a laptop külseje, kinézete

Alaplap, processzor és memória

Ezek a hardveregységek, a mobil számítógépek legmegbízhatóbb részei. Amennyiben vásárláskor sikerül bekapcsolni és használni az eszközt, majdnem biztos, hogy megfelelően működnek.

Ám semmi esetre se vásároljon olyan gépet, melyről azt gyanítja, hogy elázott, folyadék ömlött bele. Az ilyen laptopot csak szakszerű tisztítással lehet megmenteni, de még így is jelentősen csökkenhet az élettartama – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei