A téli időszakban egymást érik a felső légúti megbetegedések, épp ezért nem árt felvértezni magunkat finom vitaminbombákkal. A kiadós italok segítségével az egész család napja energikusabban indulhat, ráadásul néhány perc alatt elkészülnek. Íme néhány recept!
- Almás-gyömbéres-banános turmix (1 adag)
Hozzávalók:
- 3 dl szűretlen almalé, ha nincs gyümölcscentrifugánk, akkor a boltban olyat válasszunk, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tartósítószert,
- fél banán felszeletelve,
- 1 teáskanál reszelt gyömbér.
A hozzávalókat összeturmixoljuk, és már fogyaszthatjuk is a kissé pikáns, de annál egészségesebb reggeli frissítőt.
- Banános kakaóstej (1 adag)
Hozzávalók:
- 2 dl tej vagy mandulatej,
- 1 banán felszeletelve,
- 1 teáskanál keserű kakaópor,
- ízlés szerint gesztenyeméz.
A kakaóport először egy kevés tejjel simára keverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a többi tejet is. A kakaót összeturmixoljuk a banánnal. Gesztenyemézzel még tovább édesíthetjük.
- Édes-zöldes smoothie (1 adag)
Hozzávalók:
- 2 marék bébispenót,
- 1 dl szűretlen almalé,
- 1 dl narancslé,
- 2 db kivi.
A meghámozott és összevágott kivit a bébispenóttal és a gyümölcslevekkel összeturmixoljuk, és már fogyaszthatjuk is. Boldogan és energikusan indul majd a napunk.
- Vérnarancsos-almás melengető (1 adag)
Hozzávalók:
- 2 lédús, hámozott Gála alma,
- 2 vérnarancs leve,
- 1 kávéskanál fahéj,
- ízlés szerint gesztenyeméz.
Apróra felkockázzuk az almát, hozzáfacsarjuk a vérnarancsokat, hozzáadjuk a fahéjat és a mézet, majd összeturmixoljuk. Igazi téli reggeli ital.
Mi, mire jó?
A gyömbér nagy mennyiségben tartalmaz többek között C- és E-vitamint, valamint B-vitaminokat, vasat, cinket és magnéziumot is.
Az alma erős antioxidáns, amely segít felvenni a harcot a vírusokkal, emellett védi a májat is. A banánban megtalálható szinte az összes B-vitamin, amelyek a többi között segítik az idegrendszer működését és a vörösvérsejtképzést. Jelentős mennyiségű K-vitamint, valamint A-, C-, E-vitamint, cinket és vasat is tartalmaz.
A magas kakaótartalmú kakaópor kiváló sejtvédőként funkcionál.
A kivi C-vitamin-tartalma kiemelkedően magas.
A narancsot többnyire C-vitamin-bombaként ismerjük, pedig nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitaminokat is, a benne található narancsolaj pedig elűzi a rosszkedvet.
A vérnarancs antociántartalmának köszönheti színét, ami nemcsak mutatóssá teszi a gyümölcsét, de gyulladásgátlóvá és vérnyomáscsökkentő hatásúvá is.
A gesztenyeméz sűrűbb és krémesebb, mint az ismertebb virág- vagy akácméz. Magas a vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatása.