Erdők nemzetközi napja

2020. március 21.

Az ENSZ-közgyűlés határozatának köszönhetően 2013-tól minden évben március 21-én világszerte az erdők és fák jelentőségéről emlékeznek meg az emberek.

193 tagállam támogatásával ezt az időpontot jelölték ki az erdők nemzetközi napjává. Ez alkalommal Magyarországon is számos helyszínen rendeznek szemétgyűjtést és egyéb programokat az erdészek.

Erdők és fák nélkül nem élhetünk, évente mégis 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya. „Csak aki ismeri a fákat, az képes védelmezni őket.”

Évszázadokkal ezelőtt Magyarország mai területének 85,5%-át borította erdő, ma közel 22%-át. Erdeinknek csak kevesebb mint fele természetes eredetű, főként tölgyes és bükkös. Idős erdeink fele a Bükk-hegység belsejében található. A hazai erdőterület alig 2%-a számít az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdőnek.

Különösen a síkvidékeken a korábbi évszázadok mezőgazdasági célú erdőirtásai után az erdők helyét nagyrészt a 20. században telepített faültetvények: fenyvesek, akácosok, nyárasok foglalják el. A hazai viszonyok között korosnak számító erdeink egyharmada nem áll védelem alatt, és erdőterületeink több mint 95%-án zajlik fakitermelés és -telepítés.

Az erdők csendje, a természet szépsége jót tesz testnek és léleknek, oldja civilizált világunk stresszét, ellazít, feltölt. Töltsünk minél több időt fák között a zöldben, ismerkedjünk velük, fogadjunk örökbe egyet és figyeljük, hogyan változik! Szeressük és védjük meglévő erdeinket, a városi és a kerti fákat, ültessünk újat a már elpusztítottak helyett!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei