Emlékezzünk szeretteinkre!

November első két napja, a mindenszentek ünnepe és a halottak napja az elhunytak emlékének szentelt időszak, a múltba tekintő elmélyülés, a megbékélés és a csöndes imádkozás időszaka.

November elején hagyományosan megemlékezünk szeretteinkről. Ellátogatunk a temetőbe, a sírhelyeket körberakjuk gyönyörű hófehér vagy színes, busafejű krizatémmal, amely egész Európában a keresztény kultúrkör halotti megemlékezésének jelképes virága lett. Fanyar illata hozzátartozik a mindenszentek és a halottak napja szakrális hangulatához. Ahogy az ilyenkor a temetőkben szokásos szertartások, misék, imádkozások misztériuma is, a rengeteg gyertya lángjával és a mécsesek fényével.

A mindenszentek és a halottak napja kettős ünnep, eredetileg egymástól függetlenül jöttek létre. A keresztény egyház a mindenszentek napját „minden üdvözült” tiszteletére tartja, azokat ünnepli, akiket nem avattak szentté, illetve a kalendárium név szerint nem említi meg őket. A római katolikusok úgy tartják, hogy imával és bűnbánattal meggyorsíthatják a purgatóriumból való kijutást az ott ragadt lelkeknek és eljuthatnak a mennyországba. Sokan hisznek abban, hogy a gyertyák melengetik a holtak lelkeit és megvilágítják az utat a sírjaikhoz, hogy azt elhagyva visszataláljanak. Van, ahol szokás az is, hogy égve hagyják otthon a lámpát, míg elmennek a temetőbe gyertyát gyújtani, hátha a holt lélek éppen akkor tér haza, gyakran még különleges vacsorát is készítenek a számára.

Mindenszentek napját Magyarországon a XI. századtól, a kereszténység államvallássá tételétől kezdve ünnepeljük. Ma az egyházi ünnep államilag elismert, munkaszüneti nap.

A halottak napjához ugyancsak számos egyházi tradíció és hagyomány kötődik. A november 2-án tartott keresztény ünnep a hit tanítása szerint az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért szól. Bár a holtakról való megemlékezés az ókereszténység kora óta, a III. századtól a szentmisében minden liturgiában megtalálható volt, az egyház önálló ünnepként először 998-ban tartotta meg a halottak napját. Magyarországon mára a katolikus egyház ünnepéből az elhunytakról való megemlékezés általános, felekezetektől független rituálé lett.

Az ünnep számunkra ma elsősorban a vigasz napja. Segít enyhíteni a szeretteink elvesztése miatt érzett bánatunkat, fájdalmunkat. Segít elfogadni a megváltoztathatatlant, belenyugodni a veszteségbe, a hiányba. A hátramaradottaknak mindig nehezebb – gondoljuk, és örülünk, hogy tehetünk valamit az elköltözött szeretteinkért. És magunkért is. Imával, vezekléssel, szentmisével áldozhatunk.

Vigyázzunk egymásra és az értékeinkre!

Fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a közutakon és a temetők környékén mindenszentek és halottak napja idején, a rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését.

A temetők környékén a rendőrök elsősorban a forgalmat segítik majd, de a szabálytalanul közlekedőkkel szemben is fellépnek. A rendőrség fokozott óvatosságra kéri az emlékezőket, és azt javasolja, lehetőség szerint úgy tervezzék a temetőlátogatást, hogy még sötétedés előtt hazaérjenek.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az őrizetlenül hagyott vagyontárgyak – kerékpárok, csomagok, táskák – „könnyű prédát” jelentenek. Arra kérik a temetőkbe látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek az idős emberekre is, akik kevésbé képesek vigyázni értékeikre.

A zsúfolt közlekedési eszközökön is fokozottan figyeljünk értékeinkre. Ne hagyjunk az autó utasterében csomagot, iratot, azt rakjuk a csomagtartóba, ha kell, vigyük magunkkal. Az őrizetlenül hagyott, üres lakások védelméről is gondoskodni kell.

A rendőrség civil ruhás nyomozói a temetők környékén látnak majd el szolgálatot. A polgárőrség – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – fokozott szolgálatot tart a temetők környékén, ezekben a napokban több ezer polgárőr lesz szolgálatban országszerte. A rendőrség stratégiai partnereként elsősorban a temetők balesetmentes megközelítésére, a parkolók biztonságára és a látogatókra figyelnek majd. A nagy temetőkben folyamatos lesz a járőrözés, így remélhetően biztonságos körülmények között tudják leróni kegyeletüket a temetőbe kilátogatók.

Előzzük meg a tűzeseteket!

Október végén és november elején emellett ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran riasztják a tűzoltókat a kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez.

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

A lakástüzek megelőzhetőek azzal, hogy a gyertyát stabil helyre tesszük, ahol nem gyulladhat meg semmi, és nem hagyjuk felügyelet nélkül, a temetőtüzek pedig azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett mécsest gyújtunk meg, és eloltjuk ezeket, amikor a sírtól távozunk.

Közlekedés a temető környékén

Változik a közösségi közlekedés Budapesten a kegyeleti ünnepekkor, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a nagyobb budapesti temetők felé rendkívüli járatokat indít.

Több, sírkertet érintő járat már sűrűbben közlekedik, illetve nagyobb befogadóképességű járművek mennek majd a vonalakon.

Az Új köztemető a megszokott, de a szokásosnál sűrűbben közlekedő 28-as és 37-es villamossal közelíthető meg, továbbá rendkívüli járat indul november 1-jén a Keleti pályaudvartól a sírkerthez 28B jelzéssel. A Farkasréti temető megközelítését a szokásosnál sűrűbben közlekedő 59-es villamos, a Megyeri temetőét a 30B, az Erzsébeti temetőét a 36B, az Óbudai temetőét a 118B, a Budafoki temetőét pedig a 158B jelzésű rendkívüli buszjárat segíti. November 1-jén az 3-as metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik.

A BKK felhívta a figyelmet arra, hogy az Új köztemető és a Farkasréti temető környékén megállási tilalmat vezetnek be.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei