Emberi hallósejteket alkottak svájci kutatók

Elsőként sikerült emberi belsőfül-sejteket alkotnia laborban egy berni kutatócsoportnak. Ezzel új utat nyitottak a halláskárosultak kezelését célzó módszerek kutatása számára. 

A világ népességének öt százaléka nagyothall. Bár a hallás képessége hallókészülékekkel vagy implantátumokkal javítható, az ok hatékony kezelésére még nem létezik módszer.

A Berni Egyetemi Kórház kutatói azonban hatalmas lépést tettek ebbe az irányba. Először sikerült az emberi belső fülben a hangok észleléséért felelős szőrsejtek kialakulását utánozni – közölte kedden az intézmény. Ezzel lehetővé vált, hogy a halláskárosodás kezelési módszereit közvetlenül emberi sejteken próbálják ki. A szakértők eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.

A szőrsejtek már nagyon korán kialakulnak a magzati fejlődés során, nagyjából a terhesség 10. vagy 11. hetében. Már ebben a stádiumban elérik teljes számukat. „Mintegy 15 ezer szőrsejttel és 30 ezer spirális ganglionsejttel születünk” – fejtette ki Marta Roccio kutató.

Az érzékelősejteket a hangos zajok, a fertőzések, az öregedési folyamatok és a méreganyagokkal való terheltség is károsítja. Mivel a sejtek nem pótolhatók, elvesztésük tartós halláskárosodáshoz vezet.

A Berni Egyetemi Kórház szerint a tanulmány eredményei segíthetnek a belső fülben található csiga szőrsejtjeinek más, gyakoribb sejtforrásokból való megalkotásában.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei