Elveszettnek hitt Monet-képet találtak meg a Louvre-ban

Egy japán gyűjtő évtizedek óta elveszettnek hitt Monet-képét találták meg a Louvre-ban, most visszaküldték Japánba – közölte a tokiói Nyugati Művészet Múzeuma.

Claude Monet francia impresszionista festő híres Tavirózsák-sorozatához 1916-ban festett tanulmányát 2016-ban találták meg a Louvre-ban – mondta a múzeum képviselője az AFP-nek.
A képet visszaadták – tette hozzá, de arról nem közölt részleteket, milyen körülmények között került elő a festmény a párizsi múzeumban.
A 4,2 méter széles, 2 méter magas festmény, amely vízen lebegő tavirózsákat ábrázol, nagyon rossz állapotban van, a kép felső fele teljesen megsemmisült.
„Rendkívüli óvatossággal kell helyreállítani” – írta közleményében a tokiói múzeum.
A festmény tulajdonosa Macukata Kodzsiro japán hajógyáros és műgyűjtő volt. Az üzletember 1916 és 1927 között vásárolta meg nyugati alkotásokból álló gyűjteményének darabjait.
A múzeum szerint Macukata közvetlenül Monet-tól vette a képet 1921-ben a festő műtermében.
A második világháború idején a gyűjteményt Párizsban helyezték biztonságba. A háború után a francia kormány elkobozta a műtárgyakat, mert „az ellenség tulajdonában lévő javaknak” ítélte őket.
1959-ben a mintegy 400 darabos Macukata-gyűjtemény javát visszaadták.

Rossz raktározási körülmények miatt súlyosan károsodott

„A Monet-darab létezéséről megfeledkezhettek, a háború alatti rossz raktározási körülmények miatt súlyosan károsodott. Azt reméljük, a művet restaurálás után 2019 júniusában meg tudjuk mutatni a látogatóknak” – tette hozzá a múzeum képviselője.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei