Először lép föl Magyarországon a Cappella Romana

Először lép föl Magyarországon a Cappella Romana, amely június 2-én a Szent Efrém Férfikarral ad koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban Budapesten.

Az Orientale lumen 2018 sorozat zárókoncertjén a Cappella Romana Árpád-kori bizánci zenéket, a Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence dallamait szólaltatja meg. Az egyedi műsor közös éneklésben csúcsosodik ki, felidézve Bizánc és a Magyar Királyság fénykorát, történetét, zenei kultúráját – közölték a szervezők az MTI-vel.

A portlandi székhelyű Cappella Romana a bizánci egyházzene kiváló képviselője, alapító-vezetője a görög származású Alexander Lingas énekes, karvezető és zenetörténész, a bizánci zenei kutatás vezető egyénisége. Az együttes – a Szent Efrém Férfikarhoz hasonlóan – a kortárs zene előadását, terjesztését alapvető feladatának tekinti, így repertoárjukban Michael Adamis, Arvo Part, Ivan Moody, John Tavener, Sergei Glagolev, Peter Michaelides éa Tikey Zes kompozíciói is megtalálhatók.

A Capella Romana a budapesti közös koncertet követően a hajdúdorogi görögkatolikus Metropólia székhelyén és támogatásával Debrecenben az Attila téri metropóliai székesegyházban önálló hangversenyt ad június 3-án a Grottaferratai kódex című műsorából.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei