Elő a nagyi szekrényével!

A régi bútorok reneszánszukat élik. Az se baj, ha kopottak vagy sérültek, kis ügyességgel és türelemmel megjavíthatóak, akár saját kezűleg is.

A használt piacokon sokszor olcsón hozzájuthatunk remek, elég jó állapotban lévő és ami szintén nem mellékes, fából készült darabokhoz. Csak egy kis fantázia kell, hogy meglássuk bennük a leendő gyönyörű bútorokat, amelyek nemcsak lakásunk díszei, hanem praktikus darabjaink is lehetnek. De elgondolkodhatunk az itthon már meglévő, esetleg megunt vagy kopott darabok átfestésén is, hihetetlen módon megváltozik a lakás hangulata a munka végeztével.

Aztán jöhet a festés, amelyben már inkább van fantázia

Ha a régi daraboknál maradunk, a nagyobb javításokat érdemes asztalosra, restaurátorra bízni, de egy átfestéssel, átkárpitozással magunk is sikerrel megbirkózhatunk. A kreatív hobbi- vagy barkácsüzletekben, festékboltokban az eladótól kérjünk tanácsot a festékeket illetően. Ugyanis az alapos lecsiszolás, portalanítás után nem ússzuk meg az alapozó használatát sem, ha tökéletes végeredményre vágyunk. Aztán jöhet a festés, amelyben már inkább van fantázia. Ugyanis érdekes, antikolt hatástól a romantikus vintázson át az elegánsig többféle stílusra vehetjük a figurát.

Előbbi esetében az első festékréteg sötét árnyalatú legyen, majd a száradást követően vigyük fel azt a világos színt, amilyennek látni szeretnénk majd a bútort. Az élek, minták kis mértékű csiszolásával előbukkan az alsó festékréteg sötét árnyalata. Ha elégedettek vagyunk, portalanítsuk és lakkozzuk a felületet, hogy később tisztítható legyen. Ha nem szeretnénk csillogó hatást elérni, válasszuk a matt lakkokat, azok egyébként is jobban illenek a régi bútorokhoz.

Az antik lámpákat is érdemes megmenteni, ilyeneket bolhapiacokon is találunk

A vintázshatáshoz használhatunk sablont, de akár egy régi csipketerítőt is. Egy klasszikus virágmintát felfestve az alapszínre készen is van a szék ülőfelületének vagy az asztal lapjának a díszítése, a terítő is felesleges lesz rá. Vigyázzunk, ne vigyük túlzásba a díszítést, viszont érdekes hatást érünk el, ha nem a bútor közepére kerül a minta, hanem egyik szélére, esetleg az átlósan szembe levő másikra is annak egy kisebb vagy nagyobb része.

Az eleganciára vágyóknak van a legnehezebb dolguk, ami a tökéletes kivitelezést illeti. Nem folyhat meg kicsit sem a festék, nem lehet az ecset nyomát őrző módon csíkos a felület és ajánlott a fényes lakk használata. A bátortalanabbak próbálkozzanak először egy olcsó kis sámlival vagy fadobozzal, aztán akár egy egész kétajtós szekrényt is átfesthetnek és bezsebelhetik a megérdemelt elismeréseket.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei