Elnémultak a tücskök

Hangtalanul ciripelnek tovább a Hawaiion élő tücskök, brit kutatók szerint fejlődésük során „lehalkították” hangkeltő apparátusukat. 

A Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukhoz a St. Andrews Egyetem és a Cambridge Egyetem kutatói a Kauai-szigeten élő mezei tücskök viselkedését figyelték meg – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A legtöbb mezei tücsök összedörzsöli szárnyait, így ad ki hangot, amellyel párosodásra hívja fajtársait. A szárnyon vannak az úgynevezett ciripelőerek, amelyek összedörzsölésével képzi a tücsök a hangot.
A Kauain élő mezei tücskök azonban hosszú évek óta támadásoknak vannak kitéve, mivel „daluk” olyan parazita legyeket vonz, amelyek keltetőként használják őket utódaik számára. A lárvák belülről falják fel a tücsköket.
Emiatt a mezei tücskök evolúciós fejlődésnek estek át: megváltozott szárnyuk nem ad ki hangot, amikor összedörzsölik őket, így az állatok csendben maradnak. A kutatók azonban megfigyelték, hogy a tücskök ennek ellenére nem adják fel, továbbra is összedörzsölik szárnyaikat.
A szabadban megfigyelt tücsköknél a szakemberek észrevették, hogy az elnémult hímek olyan tücsökfajok közelébe települnek, amelyek még mindig ciripelnek, így az ő hangjukat használják arra, hogy felhívják a potenciális nőstény figyelmét. Olyan területen, ahol csak néma hímek éltek, egyelőre nem sikerült megfigyelni a párzási stratégiát.
A kutatók a jövőben folytatják a tücskök megfigyelését. Tudni akarják, hogy a szárnydörzsölés csökken-e. Ha igen, ez annak a jele lenne, hogy evolúciós szempontból funkciótlanná vált ez a mozgás. Ha folytatódik, azt vizsgálják, szolgál-e más célt is.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei