Elmúlt 50? Lassítsa az öregedést!

Az idő múlásának látható nyomait ma már számtalan módszerrel kendőzhetjük, lassíthatjuk, ráadásul a szervezetünkben lejátszódó változások ellen is tehetünk.

Sosem késő elkezdeni a mozgást, hiszen a negyvenes-ötvenes években végzett edzésmunka sokszorosan megtérül a későbbiekben. Azoknál az embereknél, akik rendszeresen mozognak és fizikailag fittek, jóval alacsonyabb lesz később az időskorral összefüggő krónikus betegségek kialakulásának rizikója. A negyvenesek-ötvenes években végzett aerob mozgás akár 12 évvel is javíthatja a biológiai kort. A tudósok szerint minél jobb erőnlétben volt valaki középkorúan, annál kisebb az aránya különböző betegségek kialakulásának. De nézzük, milyen pozitív változásokat hozhat szervezetünkben a sportos életmód ötven felett!

Rugalmasabbá teszi az ereket

Az életkorral az artériák fala megvastagszik, rugalmatlanná válik, ami miatt megnő a perifériás ellenállás, ez pedig vérnyomás-emelkedéssel jár együtt, és az ennek talaján kialakuló infarktus, stroke esélye is nő. A testedzés azonban növeli az erek rugalmasságáért felelős nitrogén-monoxid szintáz nevű enzim mennyiségét és aktivitását, és segít a vérnyomás normalizálásában.

Jó koleszterin kontra rossz koleszterin

40–50 év felett általában nő a triglicerid és az LDL („káros”) koleszterinszint, de nem változik a HDL („jó”) koleszterin mennyisége. Rendszeres mozgás hatására azonban épp ellenkező változások következnek be a koleszterinszintek tekintetében, vagyis a triglicerid és a LDL szintje csökken, az HDL-é nő.

Javítja a szív teljesítményét

A szív nagysága nő, teljesítménye pedig romlik az életkorral, ami sokszor akár észlelhető tünetekkel is járhat, mint kifulladás, „rendetlenkedő” szívverés, szédülés, gyengeségérzet. Közismert, hogy testedzés hatására javul a szív funkciója is.

Hatékonyabb oxigénfelvétel

Ahogy idősödünk, csökken a tüdőnk gázcseréjének felülete, így romlik az oxigénfelvétel hatékonysága is. Ugyanakkor az edzés hatására a légzőizmok ereje, a mellhártya rugalmassága megmarad, így az előbbi folyamat nagymértékben lassul.

Mérlegeljünk okosan!

Az életmódorvoslás egy olyan komplex rendszer, amely egy teljes körű felméréssel, az életmód orvosi egészségterv összeállításával, gyógyító mozgási és táplálkozási tanácsadással és igény szerint személyi edzéssel vagy akár gyógytornával azok életében, egészségében is rendkívül pozitív változásokat hozhat, akik valamilyen alapbetegséggel élnek. Minél előbb felismerjük, mi éri meg jobban nekünk, annál nagyobb egészségnyereségre tehetünk szert.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei