Ellenőriztessük a futóművet és a lengéscsillapítókat!

Krampek mester tanácsai

Krampek Nándor autószerelő

Krampek Autójavító

Bp. XVI., Budapesti út 124.

Tel.: (+36-20) 968-3267

Rengeteg a tennivaló az autóval is a tavasz beköszöntével, ugyanis számos alkatrész a téli megpróbáltatások miatt elkophat, megérhet a cserére. Ilyenkor előtérbe kerülnek a futómű hibái. A téli gumi nyárira való cseréjénél (tartósan 7–10 °C között legyen már a délelőtti hőmérséklet) ajánlott átnézetni a lengéscsillapítót, a fékek állapotát, illetve a télen legnagyobb terhelést kapó futómű állagát is.

A téli hónapokat követően nagyon fontos a fékek ellenőrzése Fotó: Shutterstock

Nézzük, mire kell figyelnünk például a lengéscsillapító esetében! Amennyiben azt érezzük, hogy kanyarodáskor a gépkocsi elpattog, szélesebben fordul, a féktávolság megnő és instabil érzésünk van az autóban, akkor mindenképpen érdemes a biztonságunk érdekében átvizsgáltatni autónkat, ugyanis a fentiek egyértelműen az alkatrész hibájára utal, és mindenképpen ajánlott szakemberhez fordulni.

Ha kopogó hangot hallunk a kerekek felől, az a gömbfej problémájára utal Fotó: Shutterstock

Autónk vizsgálatát folytassuk a gömbfejekkel, melyeknek kopogó hangja idegesíti a vezető fülét, de egy kibukó, kitörő alkatrész akár komoly veszélyt jelenthet autóra és utasára egyaránt. Ha jelentkezik ez a fajta kopogó hang, akkor szintén azonnal forduljunk szakemberhez, ugyanis egy gömbfej cseréje mindössze pár ezer forintos tétel, míg ha kitörik út közben, az anyagi kár mellett az utasok is veszélybe kerülhetnek.