Elkészült a jelnyelvre fordító app

Élő beszédet vagy írott szöveget jelnyelven megjelenítő okostelefonos alkalmazást fejlesztettek mexikói fiatalok a siketekkel és hallássérültekkel való kommunikáció megkönnyítésére. 

Briana Osorio jaliscói fejlesztő, a projekt vezetője szerint az új, ingyenesen elérhető alkalmazás segíthet mindazoknak, akiknek siket él a környezetében vagy akik alkalomszerűen találkoznak ilyen emberrel, de nem ismerik a jelnyelvet.
A Sign’n nevű alkalmazásban mesterséges intelligencia alakítja át az írott vagy elhangzó szöveget, szavakat jelnyelvvé, amelyet egy virtuális karakter, egy avatár jelenít meg jelnyelven a siket partner számára. A programot 3D-s modellezésben és animációban jártas szakemberekkel, nyelvésszel és siketekkel együtt fejlesztették.
Minden siket környezetében átlagosan 10 olyan ember van, akivel nem tud jelnyelven kommunikálni – mutatott rá a projektvezető.
Osorio közölte, hogy az alkalmazást különösképpen ajánlják olyan munkáltatóknak, akik a társadalmi kirekesztés ellen küzdve siketeket próbálnak alkalmazni, és az alkalmazást szükség esetén a cégek sajátos igényeihez igazítják.

A siketek az interneten fellelhető írásos ismereteket olvashatják el jelnyelven

A jaliscói fejlesztőcsapat dolgozik egy olyan szkenneren is, amellyel a siketek az interneten fellelhető írásos ismereteket olvashatják el jelnyelven. A jelnyelven felnőtt siketek számára a nyelvtani szerkezet miatt nehézséget jelent az írott (spanyol) szöveg elolvasása, így általában a tanulás, az ismeretszerzés – mondta Osorio.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei