Elkészítették a Nagy-korallzátony virtuális térképét

Hobbitudósok részvételével készítették el a Nagy-korallzátony virtuális térképét ausztrál tengerkutatók és informatikus szakértők.

A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) és az ABC (Australian Broadcasting Corporation) tévétársaság közreműködésével megvalósult Virtual Reef Diver programmal a felhasználók „alámerülhetnek” a legendás víz alatti világ virtuális valóságába számítógép, tablet vagy okostelefon segítségével.

A Virtual Reef Diver egy különleges program, amely felhívja a figyelmet Ausztrália és a világ egyik legsürgetőbb feladatára, a Nagy-korallzátony védelmére – emelte ki Kerrie Mengersen, a QUT kutatója.

Mintegy 170 ezer felvételt használtak a virtuális világ megalkotására, az amatőr résztvevők pedig azonosították a korallokat és algákat. Az így elkészített modell segít megérteni többek között a korallzátony körüli változásokat – fejtette ki Erin Peterson, a QUT munkatársa.

„Csodálatos volt, ahogy az amatőrök reagáltak a felhívásunkra. Nélkülük nem tudtunk volna összegyűjteni ilyen nagy mennyiségű adatot” – tette hozzá a szakértő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei