Elhunyt Babos Gyula jazz gitárvirtuóz

A magyar jazz egyik meghatározó alakja volt Babos Gyula. Az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió osztotta meg halálhírét. “Egy ikonikus gitáros, csodálatos tanár, legendás mester. Egy igaz barát ment el” – búcsúztak tőle.

Türelemmel viselt hosszan tartó betegség után ment el a népszerű jazzgitáros. Babos Gyula 1949-ben született Budapesten, 15 évesen már zenekarban játszott, Futurama volt az első együttesének a neve. A szélesebb közönség a Kexből ismerhette meg 1970-ben. Első saját formációja a Saturnus volt 1979-ben.

1977-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakának tanára lett érettségi és tanári diploma nélkül. Azóta is meghatározó alakja volt az intézménynek.  1985-ben létrehozta a Babos Trio Plusz-t, amit később a Babos Trio váltott fel, melyben Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel zenélt együtt. Majd Babos Qaurtet néven vitte tovább zenekarát, amelyben rajta kívül Szappanos György, Borlai Gergő és Szakcsi Lakatos Béla játszott. Liszt Ferenc-díjas, Szabó Gábor-díjas zenész volt. 2005-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét.

Több, mint 50 éves pályafutása során a magyar jazz és rock élet meghatározó alakjai mellett olyan nagy zenészekkel lépett fel, mint Frank Zappa vagy Tony Scott.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei