Élet és halál a Vezúv árnyékában

Szombaton nyílik a pompeji tárlat a táci Gorsiumban

Egy biztos, Székesfehérvár és környéke szempontjából az idei év egyik legfontosabb kulturális eseménye lesz a pompeji kiállítás, amely a szervezők reménye szerint izgalmas téma és a méltó környezet sok embert vonz majd. Pompeji a Vezúv kitörése miatt 79-ben néhány óra alatt eltűnt a föld színéről, több méter vastagságban temette be a vulkáni hamu. A 16. század végén véletlenül a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben leltek rá az első falmaradványokra, a hivatalos ásatások a 1748-ban kezdődtek el. Pompeji ma Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a romváros a világörökség része.

A város életét és katasztrófáját bemutató tárlat augusztus 20-ig látogatható. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Kulcsár Mihály, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum igazgatója közölte, hogy száznál több tárgy érkezett a Nápolyi Régészeti Múzeumból Magyarországra, amelyek először Szegeden voltak láthatók, most pedig egy háromoldalú megállapodás révén kerültek „az egykori Pannónia provincia területére”.

Az igazgató elmondta, hogy ezzel párhuzamosan állandó gorsiumi kiállításuk első része is megnyílik, amely megmutatja azt, milyen volt az élet Gorsiumban az idő tájt, amikor 79-ben Pompeji elpusztult. Az állandó tárlat elemei egészen a második század második feléig, a markomann háborúkig nyúlnak vissza. Párhuzamosan lesz egy harmadik kiállításuk a székesfehérvári Rendházban, amely a Vezúv által eltemetett másik három várost – Herculaneum, Stabiae, Oplontis – mutatja be antik szövegek, térképek segítségével.

Egy Pompeji életét bemutató eredeti freskó is látható a táci Gorsiumban Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Nádorfi Gabriella régész kiemelte, olyan tárgyak érkeznek Gorsiumba, amelyek a nápolyi múzeum állandó kiállításán sem láthatók. Szombattól ember nagyságú bronzszobrok, márványszobrok, több falfestmény, valamint rengeteg használati tárgy lesz látható. Megjegyezte, érdekes kontraszt lesz felfedezhető a gorsiumi és a pompeji anyagok között, hiszen Pompeji egy ókori virágzó város volt, míg Gorsiumot akkoriban még a szegényesebb élet jellemezte.

A Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában címû kiállítás a táci Gorsium látogatóközpontjában
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A kiállítótér egyik oldalán a magánszférát, a másik oldalon a közéletet mutatja majd be a tárlat. A magánéletet falfestmények, tárgyak idézik meg a látogatóknak, egy választási felirat a politikába kalauzol, de megismerhető lesz a fürdőélet, a színházak, a gladiátorok világa, az ókori bordélyházak működése, illetve a katasztrófa maga, a Vezúv kitörése is látható lesz a falakon.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei