Egzotikus sokszínűség: Ras Al Khaimah (RAK)

Ras Al Khaimah (RAK) 354 ezer lakosával az Arab Emirátusok negyedik legnagyobb tagja, az utóbbi években a nemzetközi turizmus egyre kedveltebb úti céljává vált. Vonzereje elsősorban változatos természeti adottságaiban rejlik, ezekre építve fejlesztették ötcsillagos minőségű, igazi turistaparadicsommá. Egzotikus neve – Ras Al Khaimah (ejtése: rász al héjma) – is erre utal: „a sátor teteje”.

Ras Al Khaimah földrajzi elhelyezkedését tekintve a legészakabban fekvő emirátus, keleti határánál húzódik a Hadzsar-hegység, amely 1934 méteres csúcsával (Jebel Jais) monumentális díszletül szolgál a 64 kilométeres, trópusihoz hasonlító, gyönyörű tengerparthoz. Hegymászó- és mountain-bike-túrák, trekkingek, a 470 méteres via ferrata és a legújabb, a világ legnagyobb drótkötélpályája, amely 2,83 kilométer hosszan, hatalmas völgyön át, sziklák között vezet, éppen úgy kipróbálható, mint a mesés tengerpartok kínálta vízi sportok luxusszállodákkal és strandokkal vagy a változatos sivatagi programok kényelmes kempingekkel, éjszakai csillagnéző kalandokkal.

Az emirátus gyöngyszeme az Al Marian, négy korallalakú mesterséges sziget, ahol exkluzív környezetben, fantasztikus szállodákban minden megtalálható, ami a csúcsnyaraláshoz kell. A sziget a vízisportok, a szórakoztatóprogramok és a tengerparti attrakciók tárháza. És ez még nem minden, hiszen Ras Al Khaimah gazdag hőforrásokban is, tehát fürdőzésre és wellnessre is van lehetőség. Sőt, aki az élvezeteken túl a hely történelmére és az épített örökségre is kíváncsi, sokat megtudhat Jazirat al-Hamrába látogatva. Az emirátusok legrégibb és legjobb állapotban megmaradt, elhagyatott városainak egyike bepillantást nyújt a régmúlt idők hétköznapjaiba. Érdemes a nemzeti múzeumot is megtekinteni, ahol régészeti és néprajzi tárgyak pompás gyűjteménye látható, valamint a XVI. században épült Dhayah-erődöt, amely Ras Al Khaimah történelmében fontos katonai szerepet játszott.

A különleges élményt ígérő emirátus megközelítése ma már rendkívül egyszerű,  repülővel Dubaiig mehetünk, majd alig egyórás autózással megérkezünk a lenyűgöző természeti szépségek és az arab világ sokszínű kultúrájának világba.

Fotók: bayut.com

Akár ez is tetszhet A szerző további művei