Együnk csokit!

Csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét, ha az ember rendszeresen fogyaszt csokoládét – derült ki az Európai Kardiológiai Társaság müncheni kongresszusán bemutatott kutatásból. A rossz hír a csalad.hu beszámolója szerint csupán annyi, hogy itt is mértéket kell tartani, és az sem mindegy, mit eszünk.

Minden édesszájú ember számára nagyszerű hírrel szolgált egy New York-i kutatócsoport, amikor Münchenben azt közölte, hogy a csokoládéfogyasztás kifejezetten jót tesz a szívnek. Ez az édesség nem csak átvitt értelemben melengeti meg a fogyasztó lelkét, hanem az adatok szerint segít csökkenteni a szívbetegségek, a szívelégtelenség kialakulásának esélyét is. Minderről ráadásul nem egy édességekkel foglalkozó szaklapban, hanem az Európai Kardiológiai Társaság müncheni kongresszusán beszéltek a vizsgálat készítői – írta meg a brit Telegraph című lap. Az egészséges életmódhoz tehát nem a nélkülözés, a cukortartalmú ételekről való egyértelmű lemondás, az önsanyargatás vezet, hanem az okos táplálkozás. Hiszen az is kiderült a bemutatott kutatásból, hogy havonta három tábla csokoládé elfogyasztásának lehet pozitív élettani hatása, aki kontroll nélkül tömi magába az édességet, az sokkal könnyebben elhízhat, ezzel pedig súlyos és krónikus betegségek sorát gyűjtheti be, köztük több a szívet is érinti. Nem mellesleg az adatokból az is kitűnik, hogy túl a súlyfeleslegen, a túl nagy mennyiségű fogyasztás éppen hogy 17 százalékkal megemeli a szívbetegség kockázatát. Marad tehát célként a mértékletes fogyasztás, napi átlagosan egy kocka.

A németországi konferencián az amerikai Icahn School of Medicine at Mount Sinai munkatársa, Chayakrit Krittanawong számolt be a csokievés jótékony hatásáról. Pontosabban az édességben lévő flavonoidok pozitív hatásáról, amely miatt a havi három tábla csokoládét evők esetében 13 százalékkal kisebb esélyét találták a szívelégtelenség kialakulásának. Az eredményeket ráadásul több mint félmillió ember egészségügyi adatainak feldolgozásából nyerték. „Úgy gondolom, hogy a csokoládé nagyon fontos forrása a flavonoidoknak, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak, és szerepet játszanak a jó koleszterinszint megemelkedésében is” – nyilatkozta Chayakrit Krittanawong, hozzátéve, egyéb mechanizmusoknak köszönhetően ez az édesség segít a vérkeringés javításában is. „Nem beszélve arról, hogy nagyon sok benne a telített zsírsav” – folytatta. „Összességében tehát azt is mondhatnám, hogy a mértékletes csokoládéfogyasztás kifejezetten egészséges dolog!” Jelezte azonban azt is, hogy a pozitív hatások és a csokoládé közötti pontos kapcsolat feltérképezéséhez további vizsgálatokra van szükség.

Nem csak a mennyiség, a minőség is számít. Bár a boltok polcai roskadoznak a csokoládéktól, van olyan portéka, ami alig tartalmaz kakaóbabot. Sok gyártó az olcsóbb és nagyobb mennyiségben elérhető mogyorómasszát használja termékei fő alapanyagául, így a legtöbb táblában alacsony mennyiségben van kakaó. Aki pedig szeretné ezen finomság minden pozitív tulajdonságát kihasználni, jól teszi, ha a nagyobb kakaótartalmú csokikat veszi. Azért is, mert egy nemrégiben publikált amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy a keserű csoki fogyasztása javítja a memóriát és csökkenti a stresszt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei