Mint a filmeken, lakóautóval Amerikába

Így tervezze meg lakóautós útját az USA-ba!

Az Egyesült Államok felfedezésének egyik legjobb módja a lakóautó-bérlés. Mellette szól a kényelem, az ár és természetesen a hamisítatlan amerikai életérzés is. A lakókocsis utazást applikációkkal, előfoglalásokkal és a tapasztalt utazók tanácsainak meghallgatásával még könnyebbé tehetjük.

Hány, de hány amerikai filmben láttuk már azt a képsort, amikor a főszereplő bepakol egy frissen vásárolt lakóautóba, majd átadva magát a szabadság érzésének, nekivág az országútnak. Ennek a filmnek a főszereplői akár mi is lehetnénk: az Egyesült Államokban reneszánszát éli a lakóautós nyaralás, ez a fajta életre szóló kaland ráadásul olcsóbb és flexibilisebb is, mint egy klasszikus út.

„A lakóautó-bérlés Amerikában a magyar utazók között még mindig különlegességnek számít, de egyre többen választják ezt a módot. A legkedveltebb részek a nyugati part államai, nemzeti parkjai, például Kalifornia, Nevada, Utah, Arizona, illetve nagyon népszerű módja az utazásnak Floridában is a lakóautó-bérlés. A déli rész, Texas, Louisiana, Alabama, Georgia pedig az egyik legjobb és legkülönlegesebb úti cél lehet, melyet egyre többen felfedeznek a legtöbbet látogatott, korábban említett úti célok után” – mondta Schmid-Lengyel Mónika, a Világszerte Travel ügyvezetője.

Az utazási szakértő szerint a lakóautó-bérlésnek számos előnye van egy olyan utazással szemben, ahol szállást és autót foglalunk.

„Az első és legfontosabb, hogy nem vagyunk időhöz kötve. Míg a szállásokat általában előre érdemes lefoglalni konkrét dátumokra, úgy lakóautó-bérlés esetén szabadon eldönthető az utazás közben, hogy adott városban, nemzeti parkban vagy a tengerparton mennyi időt szeretnénk eltölteni. A szabadság érzése és a természetközeli időtöltés feltölti az utazókat. Emellett a lakóautózás nagy előnye, hogy nem a csomagok ki-be pakolásával kezdődik minden nap, így ezt az időt is hasznosan tölthetik” – nyilatkozta Schmid-Lengyel Mónika, majd hozzátette: a lakóautózás kiváló lehetőség családok részére, kisgyermekekkel is, baráti társaságoknak, akár egyszerre több lakóautó is bérelhető, így igazi élmény egy nagyobb társaság számára.

„Az útvonaltervezés nagyon fontos, mert a távolságok a városok és a nemzeti parkok között sokkal nagyobbak, mint európai viszonylatban. Figyelni kell arra, mely utak járhatók lakóautóval és melyek nem. Léteznek időszakosan megnyitott útvonalak, melyeket az időjárás függvényében bármikor lezárhatnak, amit ha nem vesz figyelembe valaki, 5–6 órás kerülőt is jelenthet. Számos lakóautópark található a legismertebb útvonalak mellett, melyeket előre akár egy applikáción keresztül is foglalhatnak, módosíthatnak. Az üzemanyagárak kedvezőbbek, mint Európában, de figyelni kell rá, hogy távol lehetnek egymástól az üzemanyagtöltő állomások, így nem szabad utolsó pillanatra hagyni a tankolást. A keleti parton a nagyobb városokban szigorúbb feltételek vonatkoznak a lakóautó-bérlésre, New Yorkban például nem lehet az utcán megállni lakóautóval, csak néhány órára, itt mindenképp egy városhoz közeli lakóautó-parkolót érdemes felkeresni” – hívta fel a figyelmet Schmid-Lengyel Mónika.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei