Egyre kijjebb, egyre kisebb lakásokba költözünk?

Úgy tűnik, hogy az emberek ingatlanvásárlás során egyre inkább keresik „az olcsót”, reakcióként az elmúlt évek ingatlanár-emelkedésére. A KSH szerint ez az oka a kistelepülések megélénkülő forgalmának is. De mit tapasztalnak most Budapesten az ingatlanközvetítő szakemberek? Mi jelent kiutat a vevőknek a magas árak elől?

A KSH adataiból már régóta látjuk: tolódik a megvásárolt lakások összetétele az olcsóbbak felé. A statisztikai hivatal szerint ez elsősorban a kistelepülések forgalmát növeli, és erre legutóbbi negyedéves jelentésükben külön is felhívták a figyelmet: „az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 2,8%-kal lett magasabb, mint 2016-ban volt. A bázisidőszakra jellemzőnél alacsonyabb minőségi összetétel azt jelzi, hogy élénkülni kezdett a kistelepülések ingatlanpiaca” – fogalmaz a KSH, mely azt is megjegyezte, hogy „a lakáspiaci forgalom összetételét 2015 I. negyedéve óta csökkenő trend jellemzi”.

Mindezek alapján feltételezhető, hogy akár Budapesten belül, illetve a főváros és az agglomeráció viszonylatában is megfigyelhető az, hogy az emberek kijjebb, kisebb, esetleg rosszabb adottságú lakásokba költöznek, melyek tulajdonképpen egy alacsonyabb színvonalat képviselnek. Kérdés tehát, hogy mit tapasztalnak az ingatlanközvetítő szakemberek?

Újra cél az agglomeráció

Egyre inkább jellemző, hogy az érdeklődőknek „el kell hagyniuk bizonyos paramétereket” az igényeik közül az ingatlanvásárlási folyamat során – hívta fel a figyelmet Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az első ilyen paraméter az elhelyezkedés, hiszen ugyanazért a pénzért lényegesen jobb minőséget kapnak Budapest határán túl, mint a fővárosban. A szakértő szerint egyértelműen érezhető, hogy az emberek a túl magas árak miatt kiszorulnak a külső kerületekbe, illetve az agglomerációba.

Az érdeklődők gyakran azt mondják, hogy egyszerűen nem tudnak már több pénzt előteremteni, és ott kell venniük lakást, ahol még meg tudják fizetni – jegyezte meg Rácz Gyula László.

Habár jelenleg még nem különösebben nagy mértékű a kiáramlás a fővárosból, az határozottan megfigyelhető, hogy kifelé és az olcsóbb ingatlanok vásárlása irányába tartanak az emberek – mondta Palotai Emese is, a Balla Ingatlan Észak és Bel-Budai irodájának értékesítési vezetője. Nem mindegy ugyanis, hogy Budapesten egy lakást vagy egy agglomerációs településen egy családi házat vásárolhat a pénzéért a vevő. Amiért ugyan be kell vállalnia a hosszabb utazást, de ezt sokan megteszik – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az árak is közrejátszhatnak abban, hogy az agglomeráció az elmúlt egy-két évben „elindult” – vélekedett a szakértő. Úgy látja, hogy a folyamat azonban még nem annyira jelentős, mint évekkel korábban, az előző agglomerációs robbanásnál. Észak és nyugat felé olyan településeket céloznak meg a vevők, mint Budakeszi, Telki, Budajenő, Nagykovácsi, míg délkelet felé Vecsés vagy Gyál lehet a célpont.

Pénzvilággal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: Pénzvilág.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei