Egyedülálló expedícióra indult a sarkok meghódítója

Kizárólag zöld energiára támaszkodva akar eljutni a Déli-sarkhoz a megújuló energiáért és az Antarktisz megóvásáért kampányoló Robert Swan, akit fia kísér el a maga nemében egyedülálló expedícióra.

A 61 éves brit Robert Swan volt az első, aki gyalogosan a Déli- és az Északi-sarkot is meghódította. 23 éves fiával, Barney-val szerdán indult a csaknem ezer kilométeres déli-sarkvidéki túrára. Szánjukra napelemeket rögzítettek, és a sarkvidéki nyár szüntelen napfényének energiájával működtetik majd a NASA által tervezett jégolvasztót, amellyel napi vízszükségletüket tudják biztosítani.
„A víz aranyat ér az Antarktiszon, annak hiányában nagyon hamar vége az embernek, ahogy apám mindig mondja” – mesélte Barney Swan.
Az extrém, mínusz negyven Celsius-fokos hidegben a napenergián kívül csak egy faforgácshulladékból készült bioenergia-forrás áll a rendelkezésükre.

A bioüzemanyag mínusz hatvan fokig állja a próbát

„A bioüzemanyag mínusz hatvan fokig állja a próbát, de nem lesz olyan hideg, úgy mínusz negyven fokra számítunk, az is éppen elég” – mondta el Robert Swan.
Apa és fia fejenként napi ötezer kalóriát vesz majd magához: fenntartható és energiagazdag élelmiszert visznek magukkal, egyebek mellett gabonaféléket és mandulaszeleteket.
A kalóriában gazdag étrend a fagyási sérülésektől, a magassági betegségtől és a hóvakságtól is védi majd őket.
„A történelemben először csak a megújuló energia segítségével maradunk életben. Előttünk ezzel senki sem próbálkozott” – jelentette ki a veterán felfedező, aki fiával együtt azt akarja bizonyítani, hogy a megújuló energia extrém körülmények között is helytáll, és egyúttal azt is, hogy az általuk használt bioüzemanyag életképes alternatívája lehet a fosszilis üzemanyagoknak.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei