Egy panda segíti a japán gazdaságot

Egy japán közgazdász számításai szerint a hétfőn a tokiói állatkertben megszületett óriáspandabocs több mint 26 milliárd jenes (66 milliárd forintos) hasznot hozhat a helyi gazdaságnak.

Az Oszaka prefektúrában működő Kanszai Egyetem közgazdászprofesszora, Mijamoto Kacuhiro úgy fogalmazott, hogy a hétfőn világra jött pandakölyök gazdasági hatása egy kupanyertes profi baseballcsapat hatásával vetekszik.

A professzor számításai szerint a kölyök miatt a 2017-es pénzügyi évben több mint 5 millió 650 ezer látogatója lesz az állatkertnek, ahol az előző évben 1,8 millióan jártak.

A szakember az 1972-es évet vette alapul a számításhoz, amikor először jelentek meg óriáspandák a tokiói állatkertben. A pandabébi miatt tehát megnő a belépőjegyekből befolyó összeg, a látogatók nyilván többet költenek az állatkertben, és azoknak az alkalmazottaknak is megnő a bére, akik a pandával kapcsolatos munkahelyeken dolgoznak.

Fu Pao, a bécsi Schönbrunn állatkert óriáspanda-kölyke  Fotó: MTI/EPA/Herbert Neubauer

A 11 éves Sin Sin hétfő hajnalban hozta világra a bocsot az Ueno állatkertben. A kölyök hangját először hétfő délben hallották meg, a nemét még nem tudják. Sin Sin és párja, Ri Ri 2011-ben érkeztek Tokióba Kínából. Egy évvel később megszületett első bocsuk, ám hatnaposan tüdőgyulladásban elpusztult.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei