Egy vitaminbomba, ami nélkül nem igazán ősz az ősz

Magyarország számos tájegységén ősszel a krumpli mellett a sütőtök kerül a legtöbbet az asztalra. Nemcsak azért, mert könnyen és alacsony áron termeszthető. Az is mellette szól, hogy rengeteg variációban lehet elkészíteni. Nem unalmas zöldség. Levesként, mártásként, főzelékként, de még süteményekben is kiváló. Arról nem is beszélve, hogy a kisbabák egyik legnagyobb kedvence édes íze miatt. Ugyanakkor a dietetikusok még fogyókúrázóknak is ajánlják alacsony kalóriatartalma és magas rosttartalma miatt.

Igazi vitaminbomba

A sütőtök kalcium-, cink-, mangán-, réz-, vas-, foszfor-, C-vitamin-, karotin-, A-, B1-, B2-, B6-vitamin- és folsavtartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Ugyanakkor alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen hatékony, ha megfázás vagy meghűléses megbetegedések idején nemcsak sütve, hanem forró levesként is fogyasztjuk.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket

A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat. Ma már a legtöbb kozmetikai cég is alkalmazza hatóanyagként termékeikben. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget a kamaszoknál. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. Ami a legfontosabb, hogy nagyon egészséges, finom az íze és elérhető áron kapható ezekben a hetekben. Aki a sütőtök kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és fogyasztanak!

A magja is értékes anyagokat tartalmaz

A sütőtök magját se dobjuk ki! Telítetlen zsírsavakban gazdag (omega–3, omega–6, omega–9 van benne), így a testi és szellemi teljesítőképesség fokozására és a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas ropogtatni való. Egyébként ezek a telítetlen zsírsavak óvják érfalainkat a meszesedéstől is, illetve a meszesebb érfalakról képesek idővel „leoldani” a már odarakódott úgynevezett plakkokat, így az infarktus is megelőzhető a tökmag és a tökmagolaj rendszeres fogyasztásával. A magok rágcsálása külön ajánlott férfiaknak, mert csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását (gyulladását), illetve enyhíti annak tüneteit. Antimikrobiális és vizelethajtó hatása miatt alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére, átmosására. A tökmagban található még megannyi ásványi anyag, mint nátrium, kalcium, magnézium, szelén, vas, cink, réz és mangán, ezért a vérszegénység és a csontritkulás ellenszereként is ismert.

Már az indiánok is kedvelték

Az észak-amerikai indiánok ízlelték meg először a sütőtököt, akik ezt a tápanyagban gazdag zöldségfélét nagy becsben tartották, sőt szárítva tartósították is. Magjai az amerikai földrész felfedezése után a kukoricával és a burgonyával együtt kerültek Európába. A sütőtök Indiában is közkedvelt táplálék, édeskés ízéhez nagyon jól társulnak a csípős, testet is átmelegítő fűszerek. Számos fajtája van, amelyek ízben, színben, méretben és alakban némileg különböznek egymástól. Mindegyikük alkalmas azonban sütésre, illetve pikáns, különös ízesítésű ételek elkészítésére.

Népszerű receptjeink

Krémleves sütőtökből

Hozzávalók:
1 közepes sonkatök (kb. 1 kiló)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szem krumpli
olívaolaj
só, bors
1 mokkáskanál szerecsendió
1,5 dl tejszín
alaplé vagy 1 db húsleveskocka
pirított tökmag

Sütőtökkrémleves

Elkészítése:

Hámozza meg a tököt, szedje ki a magokat, és kockázza fel kisebb darabokra. A krumplit is mossa meg, hámozza meg és kockázza fel. Dinsztelje üvegesre a hagymát egy kevés olívaolajon, majd dobja bele a felkockázott tököt és a krumplit. Szórja meg egy kevés sóval, borssal, és fedő alatt párolja néhány percig. Majd szórjon rá szerecsendiót, az összetört fokhagymát, engedje fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket. Ha nem alaplét használ, akkor ízlés szerint dobjon bele még 1 húsleveskockát, és fedő alatt párolja jó puhára a zöldségeket. Ezután botmixerrel pépesítse és ha kell, engedje fel még egy kevés vízzel. Majd adja hozzá a tejszínt, és forraljon rajta még egyet. Tálaláskor szórja meg a levest egy kis pirított tökmaggal.

 

Gyömbéres, chilis sütőtökkrémleves

Hozzávalók:
4 szelet sütőtök
2 cm gyömbér megpucolva, lereszelve
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
1 erőleveskocka
só, bors, szárított chili ízlés szerint

Gyömbéres, chilis sütőtökkrémleves

Elkészítése:

A meghámozott és felkockázott sütőtököt leveskockával ízesített vízben főzze puhára. Közben a zúzott fokhagymát olajon futtassa meg. Amikor a sütőtök puhára főtt, öntse le róla a főzővizet, adja hozzá a fokhagymát, a reszelt gyömbért és egy kevés olajat, majd turmixolja össze. Fűszerezze ízlés szerint.

 

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók:

A tésztához (2 rúd):

6 db réteslap

5 dkg vaj

2 evőkanál tejföl

A tökös töltelékhez:

30 dkg sütőtök

5 dkg cukor (vagy édesítőszer)

1 evőkanál búzadara

1 kávéskanál vanília aroma

A mákos töltelékhez:

12 dkg darált mák

7 dkg cukor (vagy édesítőszer)

1 dl habtejszín

Tökös-mákos rétes

Elkészítése:

Először süsse meg a tököt, várja meg, míg kihűl. Ha kihűlt, akkor törje össze villával, és keverje össze cukorral, vaníliaaromával és a búzadarával. A darált mákot a cukorral és a tejszínnel forralja össze. Vegyen egy nedves konyharuhát, tegye rá az 1. réteg réteslapot, amit kenjen meg olvasztott vajjal, majd jön a 2. réteg, olvasztott vaj, 3. réteg, olvasztott vaj. Erre jön a mákos massza egy csíkban, a mákra pedig a tökös réteg. Ezután a réteslapot kétoldalt hajtsa be, és a konyharuha segítségével tekerje fel. Óvatosan tegye a vajjal kikent tepsibe, majd tejfölös-vajas keverékkel kenje meg. Tegye 200 fokos sütőbe 20 percre.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei