Egy néző egy fa, sok néző sok fa

2020. január 28. 19 óra, MomKult

Íme az első olyan színházi előadás, amely környezetvédelmi projektet is támogat!

A Somnakaj Produkciós Iroda minden megváltott jegy mellé egy facsemetét vásárol az Ébredj! mozgalom számára. A fákat tavasszal lesz lehetősége elültetni a közönségnek a Somnakaj alkotóival, művészeivel közösen.

Az Ébredj! egy civil szerveződés, melyet a jövőért aggódó kisgyermekes családok hívtak életre azzal a céllal, hogy akcióikkal, programjaikkal élhetőbbé igyekezzenek tenni a környezetet. Az elmúlt hónapokban több ezer fát ültettek már el az ország különböző pontjain, számos településen csatlakoztak hozzájuk önkéntes csoportok, Facebook-oldalukat hihetetlen gyorsasággal 20 ezren kezdték már el követni.

A Somnakaj című gipsymusical több mint egy év szünet után tér vissza Budapestre. A sikerdarab a Müpa és a Nemzeti Színház telt házas előadásai után most a MomKult színpadán kerül megújult formában bemutatásra. A darab valódi sikertörténet, a közönség minden előadás végén vastapssal jutalmazza ezt a különleges előadást. A Somnakaj a színház és a koncert egyvelege romák és nem romák előadásában.

A darabban egy fiatal roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, egy kalandos utazást, amelynek állomásai a darabban megelevenednek.  A darabban helyet kap az élőzene, a tánc, a tradicionális képzőművészet és iparművészet, melyek együttesen adnak hiteles képet a roma világról. A világhírű roma zenészek mellett a fiatal roma tehetségek és hazai nem roma művészek is szerepet kapnak.

Az előadásban megszólaló dalok ilyen köntösben még soha, sehol nem hangoztak el, végigjárják a cigány kultúra majd minden állomását, teljes képet nyújtanak az autentikus hallgatóktól egészen a roma rapen át Szakcsi Lakatos Béla roma jazzdaláig, melyek Kovács Antal (Romano Drom) és Szirtes Edina Mókus hangszerelésében szólalnak meg. A Müller Péter Sziámi által színpadra írt darabban a közönség újra értelmezheti mindazt, amit a cigány zenéről és kultúráról tudni vélt.

A szereplők között megtalálhatjuk Trokán Annát, Papadimitriu Athinát (ők ketten egyébként az Ébredj! mozgalom nagykövetei is), Falusi Mariannt, Kovács Antalt, Szakcsi Lakatos Bélát, a Romano Drom tagjait és a fantasztikus táncosokat, miközben az események és a hosszú út végén hazaérkezünk Somnakajjal, és mindenkihez elér az a világos és egyszerű üzenetet, hogy mind emberek vagyunk, cigányok és nem cigányok, ugyanúgy sírunk, ugyanúgy nevetünk, de bármilyen utat járunk is be, nem feledhetjük honnan jöttünk. Kitörő érzelmi gazdagság, vérbő temperamentum jellemzi az előadást. A nézők hol sírnak, hol nevetnek. A cigány emberekre, illetve a roma kultúrára jellemző hullámzó érzelmi állapot nem tud nem hatni a hallgatóságra. És ha érzelmileg hatni tud, már sokat elért. Elérte, hogy mosolyogva, érzelmekkel telítődve esetleg másképpen lássuk mindazokat, akik mellettünk élnek a mindennapokban.

Videó: https://www.facebook.com/somnakaj.hungary/videos/302872230441739

Akár ez is tetszhet A szerző további művei