Egy kis tető, raklap, és kész a téli terasz

Akinek van és szereti a teraszát, el sem tudja képzelni, hogy a reggeli kávéját vagy teáját ne ezen a helyen fogyassza el. Egyetlen zavaró tényező lehet ebben az idilli hangulatban: az időjárás. Kora tavasztól késő őszig a legtöbb család életében a legfontosabb terület az otthonok kültéri nappalija, aminek télen is számtalan előnye van. Mindösszesen némi előtetőről és ponyvás oldalfalról kell gondoskodni.

Elsőnek mindenképpen a tetőről kell gondoskodni, hogy se az eső, se a hó ne tudjon bejutni. Érdemes szétnézni a barkácsüzletekben. Ha egy szakember segítségét kérjük, pár nap alatt kész a faváz a tetőhöz, amire cserép vagy egyéb burkolat is kerülhet. Akár polikarbonátot is lehet használni gyors a kivitelezése és nagyon jó áron lehet beszerezni – magyarázta Dani Kálmán ezermester. A lényeg, hogy megvédjen a zord időtől és a szél se kapja fel. Ha ezzel megvagyunk, jöhet az oldalsó fal.

Ez lehet ponyva is, ami ugyancsak olcsó és tavasszal teljesen leszedhető, így nem zavar a kilátásban.

Akár be is üvegeztethetjük

 Ha erre vállalkozunk, akkor nagy hőszigetelő képességű és erős hővisszaverésű üvegeket ajánlatos választani, amelyek könnyen tisztíthatók és lehetőleg edzett üvegtáblákból álljanak. A legalább 4, 16, 4 mm-es hőszigetelt üvegek a megfelelőek, ám ezen túl számos szempontra ügyelve kell a megfelelőt kiválasztani. A szakemberek szerint az az üveg, amelyik kívül tartja nyáron a nap melegét, az télen sem engedi azt hasznosulni.

Nagyon lényeges a télikert üvegfalába beépített ajtók helyes megválasztása is. Számos változat közül lehet választani, ám a legpraktikusabbak a tolóajtók, a nyíló-bukó ajtók.

Természetesen, hogy ki melyiket választja, az a tulajdonosának az ízlésétől és a terasz adottságaitól is függ, ám mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy miként és milyen áron lehet az otthonok időlegesen használható területéből a legtöbbet kihozni, és lakhatóbbá tenni, még zord időjárási viszonyok között is.

Valószínűleg hőgombát mindenki látott már. Ez egy olyan készülék, amely a kerthelyiségekben, a kávézók és az éttermek teraszain lehetővé teszi azt, hogy akár télen is le tudjunk ülni a külső részekre. Igaz, nem tökéletes a rendszer, hiszen csak a hőgomba közvetlen közelében élvezhető a kellemes meleg, és azért egy takaró is elfér rajtunk, de jobb, mintha nem lenne semmi. Ráadásul az ára is az elfogadható kategóriába esik, mint a legtöbb ilyen megoldás. No meg könnyen mozdítható és ha vége a télnek, elfér a padláson vagy a kisebb tárolókban is. A lényeg, hogy ilyen eszközzel már barátságossá válhat a kis fedett teraszunk télen is.

Jöhetnek a bútorok

Érdemes időálló kerti bútorról gondoskodni. Készíthetjük raklapból is, hiszen az interneten számos segítség áll a rendelkezésünkre. Ma már nagy divatnak számítanak az ebből készült berendezések. Készítsünk egy alaprajzot, hogy jól tudjunk a hellyel takarékoskodni. A raklap Vári Ildikó designer szerint azért is jó választás, mert eltér a tömeggyártástól és még a környezetünkért is teszünk valamit. Lehet belőle ágy, asztal, kanapé is. A megvalósításnak tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Ha kiválasztottuk, pontosan mit szeretnénk, jöhetnek a színek. Fontos, hogy csak a festés után vásároljuk meg a párnákat és a plédeket. Lehet ugyanis, hogy ha magunk keverjük a festéket, a végén mégsem olyan árnyalatot kapunk, mint gondoltuk. Kiegészítőket pedig utána is találunk.

Stílussal kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: stílusvadász

Akár ez is tetszhet A szerző további művei