A főzőverseny zsűrizése nem evésből áll

Szathmári János profi séf a bírálás szakmaiságát szeretné visszaállítani

A kisebb főzőversenyektől a legnagyobb nemzetközi versenyekig képviselte már a szakmát Szathmári János séf, aki sosem hajlandó az elvárások szerint bírálni, csakis szakmai szempontok alapján értékel.

Egyre népszerűbbek a főzőversenyek, már a kereskedelmi televíziózás is felfedezte az ebben rejlő lehetőségeket. Amit azonban a képernyőn lát, annak nincs sok köze a valóságban rendezett főzőversenyekhez, ahol nem a celebkedés, hanem a szakmaiság a lényeg.

Szathmári János profi séf a legkisebb főzőversenyektől a legnagyobb nemzetközi gasztronómiai megmérettetésekig zsűrizett már. Csak a tavalyi esztendőben több mint húsz versenyen bíráskodott, és az esetek nagy többségében a zsűri elnökeként látta el feladatát.

„Minden alkalommal írásban keresik meg azokat a mesterszakácsokat, gasztronómiai szakembereket, akiket zsűrizni szeretnének felkérni. Amennyiben elnöknek kérnek fel, akkor a zsűri többi tagját már nekem kell felkérnem, szintén írásban” – mutatta be a főzőversenyeket megelőző lépéseket a szakember, aki hozzátette: a felkérésben annak is szerepelnie kell, hogy milyen étel elkészítése lesz majd a feladat a versenyen.

Ifjabb Szathmári (balra) és szenior Szathmári Fotó: Senior Plus

Ha nem tudod elkészíteni, ne is zsűrizz!

Első lépésként a zsűrilapot kell megalkotni, a versenyzők ennek alapján készülhetnek fel arra, hogy a szakemberek milyen szempontok alapján értékelik majd a munkájukat. Maguk a zsűritagok csak a verseny napján találkoznak személyesen, akkor szóban is egyeztetnek még egyszer az értékelés kőbe vésett sarokpontjairól.

„Az alapvető, hogy a zsűri valamennyi tagjának el kell tudni készíteni azt az ételt, ami a versenyzőneklesz a feladata. Tudniillik csak akkor tud valaki szakmailag megítélni valamit, ha annak elkészítési módja nem ismeretlen a számára, ráadásul így tanácsokat is adhat a versenyzőknek, ami a legnagyobb nemzetközi megmérettetésen sem tilos” – ecsetelte Szathmári János.

A zsűri kifejezetten szakmai szempontok alapján bírálja el az ételeket, és ebben nem csak a végeredmény, de az alapanyagok minősége és mennyisége is szerepet játszik. Szathmári János büszke arra, hogy a bírálatait mindig elfogadják, az általa vezetett zsűri döntéseit pedig még egyszer sem vonták kétségbe. Számára külön örömöt okoz, hogy egy ideje már a fia is vele tart.

„Zoltán követett a szakmába, ő is séfként dolgozik, és büszke vagyok arra, hogy 34 évesen már ő is zsűrizik, ráadásul velem együtt. Sőt! Közösen hoztuk létre az úgynevezett szakmai zsűrit, amely a főzőversenyek elbírálásának szakmaiságát hívatott visszaállítani” – mondta a profi séf.

A szakmaiságot kívánják visszaállítani Fotó: Senior Plus

 

Szakmai zsűri: elég volt a haveri értékelésekből!
A gasztronómiai rendezvényeken egyre szaporodó zsűrizéssel kapcsolatos problémák megoldása érdekében öt neves gasztronómia szakember tavaly megalapította a „szakmai zsűrit”, amellyel az egységes színvonalat szeretnék garantálni az ételek értékelésekor, díjazásakor. A ma divatos „társadalmi zsűrikkel” együtt dolgoznak ugyan, hiszen sok helyszínen kifejezetten ez a szervezők kérése, de értékelésüket külön teszik meg, és mindenki számára jobbító szándékú elemzéssel, esetleg kritikával kívánnak hozzájárulni a hazai gasztronómia fejlődéséhez. „Sajnos egyre többször tapasztalható, hogy hozzá nem értő emberek zsűriznek, ezzel pedig lejáratják a szakembereket, hiszen az eredmények sokszor tükröznek baráti kapcsolatokat, érdekeket, vagy éppen szervezői elvárásokat, mintsem valós teljesítményt.Az alapítók célja egy olyan szervezetfelépítése, amely kizárólag szakmai alapokon értékeli az elkészült ételeket, a főzés folyamatát” – indokolta szervezet létrehozását Szathmári János.

Az alapító öt neves szakember

Ferenczi István – mesterszakács, a Danubius Hotel Aréna konyhafőnöke, a Grill Szövetség elnöke;

Némedi József – mesterszakács, a Junior Vendéglátó Zrt. fejlesztési vezetője;

Végh Tamás – mesterszakács, a Hungast cégcsoport gasztronómiai igazgatója;

Vitéz Lovag Szatmári János – a karcagi EURÓ Kft. tulajdonos ügyvezetője, szakmai vezető, profi séf;

Vitéz Lovag Szatmári Zoltán – a karcagi EURÓ Kft. gasztronómusa, profi séf.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei