A főzőverseny zsűrizése nem evésből áll
Szathmári János profi séf a bírálás szakmaiságát szeretné visszaállítani
A kisebb főzőversenyektől a legnagyobb nemzetközi versenyekig képviselte már a szakmát Szathmári János séf, aki sosem hajlandó az elvárások szerint bírálni, csakis szakmai szempontok alapján értékel.
Egyre népszerűbbek a főzőversenyek, már a kereskedelmi televíziózás is felfedezte az ebben rejlő lehetőségeket. Amit azonban a képernyőn lát, annak nincs sok köze a valóságban rendezett főzőversenyekhez, ahol nem a celebkedés, hanem a szakmaiság a lényeg.
Szathmári János profi séf a legkisebb főzőversenyektől a legnagyobb nemzetközi gasztronómiai megmérettetésekig zsűrizett már. Csak a tavalyi esztendőben több mint húsz versenyen bíráskodott, és az esetek nagy többségében a zsűri elnökeként látta el feladatát.
„Minden alkalommal írásban keresik meg azokat a mesterszakácsokat, gasztronómiai szakembereket, akiket zsűrizni szeretnének felkérni. Amennyiben elnöknek kérnek fel, akkor a zsűri többi tagját már nekem kell felkérnem, szintén írásban” – mutatta be a főzőversenyeket megelőző lépéseket a szakember, aki hozzátette: a felkérésben annak is szerepelnie kell, hogy milyen étel elkészítése lesz majd a feladat a versenyen.
Ha nem tudod elkészíteni, ne is zsűrizz!
Első lépésként a zsűrilapot kell megalkotni, a versenyzők ennek alapján készülhetnek fel arra, hogy a szakemberek milyen szempontok alapján értékelik majd a munkájukat. Maguk a zsűritagok csak a verseny napján találkoznak személyesen, akkor szóban is egyeztetnek még egyszer az értékelés kőbe vésett sarokpontjairól.
„Az alapvető, hogy a zsűri valamennyi tagjának el kell tudni készíteni azt az ételt, ami a versenyzőneklesz a feladata. Tudniillik csak akkor tud valaki szakmailag megítélni valamit, ha annak elkészítési módja nem ismeretlen a számára, ráadásul így tanácsokat is adhat a versenyzőknek, ami a legnagyobb nemzetközi megmérettetésen sem tilos” – ecsetelte Szathmári János.
A zsűri kifejezetten szakmai szempontok alapján bírálja el az ételeket, és ebben nem csak a végeredmény, de az alapanyagok minősége és mennyisége is szerepet játszik. Szathmári János büszke arra, hogy a bírálatait mindig elfogadják, az általa vezetett zsűri döntéseit pedig még egyszer sem vonták kétségbe. Számára külön örömöt okoz, hogy egy ideje már a fia is vele tart.
„Zoltán követett a szakmába, ő is séfként dolgozik, és büszke vagyok arra, hogy 34 évesen már ő is zsűrizik, ráadásul velem együtt. Sőt! Közösen hoztuk létre az úgynevezett szakmai zsűrit, amely a főzőversenyek elbírálásának szakmaiságát hívatott visszaállítani” – mondta a profi séf.
Szakmai zsűri: elég volt a haveri értékelésekből!
A gasztronómiai rendezvényeken egyre szaporodó zsűrizéssel kapcsolatos problémák megoldása érdekében öt neves gasztronómia szakember tavaly megalapította a „szakmai zsűrit”, amellyel az egységes színvonalat szeretnék garantálni az ételek értékelésekor, díjazásakor. A ma divatos „társadalmi zsűrikkel” együtt dolgoznak ugyan, hiszen sok helyszínen kifejezetten ez a szervezők kérése, de értékelésüket külön teszik meg, és mindenki számára jobbító szándékú elemzéssel, esetleg kritikával kívánnak hozzájárulni a hazai gasztronómia fejlődéséhez. „Sajnos egyre többször tapasztalható, hogy hozzá nem értő emberek zsűriznek, ezzel pedig lejáratják a szakembereket, hiszen az eredmények sokszor tükröznek baráti kapcsolatokat, érdekeket, vagy éppen szervezői elvárásokat, mintsem valós teljesítményt.Az alapítók célja egy olyan szervezetfelépítése, amely kizárólag szakmai alapokon értékeli az elkészült ételeket, a főzés folyamatát” – indokolta szervezet létrehozását Szathmári János.
Az alapító öt neves szakember
Ferenczi István – mesterszakács, a Danubius Hotel Aréna konyhafőnöke, a Grill Szövetség elnöke;
Némedi József – mesterszakács, a Junior Vendéglátó Zrt. fejlesztési vezetője;
Végh Tamás – mesterszakács, a Hungast cégcsoport gasztronómiai igazgatója;
Vitéz Lovag Szatmári János – a karcagi EURÓ Kft. tulajdonos ügyvezetője, szakmai vezető, profi séf;
Vitéz Lovag Szatmári Zoltán – a karcagi EURÓ Kft. gasztronómusa, profi séf.
Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő