Százhúsz éves születésnapját ünnepelte a napokban a fővárosi Vásárcsarnok, amely a Fővám téren található. Számos csodás emlékek köti ide a budapestieket, ha a falak beszélni tudnának…
Ott jártunkkor éppen indonéz napok voltak a fővárosiak kedvenc piacán. Így az ételkóstolások és az ottani portékák megismerése mellett a helyi kultúrába is betekintést kaphattak a piacozók rögtön a főbejáratnál, alig hogy leszálltak a villamosról vagy a metróról. A vásárlók zöme ugyan leállt bámészkodni egy kicsit, de a legtöbben közülük a szezonális epret keresték. Persze nem keresgettek sokáig, hiszen immár mindenki pontosan tudja, a csodás piros magyar epret az árusok továbbra is a csarnok megszokott bal oldalán kínálják. Az 1500–2000 forintos eper – úgy tűnt – a magas ára ellenére is keresett, hiszen végre megérkezett a tavasz első friss gyümölcse. Sokan elidőztek a 800 forintos zöldspárga fölött is, hiszen ahogy azt a „kofáktól” megtudtuk, ebben az időszakban ez a legkeresettebb zöldség.
Aki a megszokott bevásárlólistával érkezik, a csarnok bal oldala az első hely, amit felkeres a földszinten. A friss zöldségek mellett természetesen több húspult is van. Az ízlésesen tálalt kolbászok, szalámik és egyéb disznóságok szinte hívogatják a vevőket. Középen vannak a megszokott jó hentesek, itt lehet kapni a legjobb minőségű sertés- és baromfihúsok mellett bárányt és marhát is. És akkor még nem is említettük a messze földön híres rétesárust.
„A város másik részéről jöttünk, de nagyon jó a közlekedés, így szívesen utazom ide mindig. A gyerek is nagyon szeret nézelődni, hiszen itt annyi minden látnivaló akad a számára. Ugyan ott is van piac, ahol lakom, de ez azért más. A hangulat és az áruk minősége miatt verhetetlen a többi piac számára” – mondta Haász Istvánné, aki négyéves kis unokájával próbált bevásárolni az otthon megírt bevásárlólistája segítségével.
Szinte semmi sem maradt kihúzatlan arról a papírról…
„A zöldségek és a gyümölcsök mindig frissek. Igényesen, szemet gyönyörködtetően mosolyognak most is a vevőre, ezért szeretem” – magyarázza Török Zsófi, aki vegetáriánusként minden héten itt vásárol be legalább egyszer. „Az árak is megfelelőek. Általában mindig találok olyan terméket, amiért érdemes ide betérni, ezért állandó vásárló vagyok.”
A piac hátsó részébe érve találjuk az egyik legrégebbi tejet, illetve tejtermékeket kínáló pultot.
„Naponta 150–200 liter friss tej fogy, attól függően, mennyi vevő érkezik” – mondta Lehel Amália, aki már húsz éve árusít ezen a helyen.
A tejet és a tejtermékeket frissen szállítják Valkóról minden hajnalban egy tejgazdaságból. A tej mellett a házi tejfölt, túrót, sőt az ezekből készült sajtokat is keresik. Az eladó szerint a minőség a legfontosabb: ennek a tejnek nincs párja, és mindössze 170 forint egy liter, amit műanyag üvegbe töltve lehet megvásárolni.
A Vásárcsarnok túloldalán folytatva a mustrát, már a turistákat várják méz- és egyéb kóstolókkal az árusok, de kínálnak itt különböző kalocsai, illetve matyó motívumokkal csomagolt portékákat is. Persze, csak az elmaradhatatlan paprika- és fokhagymafüzérek mellett. Sőt, itt különleges fűszereket is találunk, ami nem hiányozhat egy igazi háziasszony konyhájából. Természetesen különféle, igazi, házilag készített cukrászsütemények is sorakoznak néhány pulton, így aki a hétvégi vendégvárásra nem tud otthon sütögetni, a friss krémesek mellett az aprósüteményeket is megveheti, lényegesen olcsóbban, mint a cukrászdákban.
A csarnok emeleti részén találhatók az úgynevezett szuvenírárusok, akik számos csecsebecsét kínálnak Budapest felirattal. De egy-két tájegységünk hazai kézműves termékei is felbukkannak itt, igaz, nagyon borsos áron. Az igazi húsimádók kedvenc helye az alagsor, ahol a vad-, illetve halárusok nap mint nap a legfrissebb portékáikat kínálják. Természetesen a Vásárcsarnok sem lehet már meg szupermarket nélkül, ahol aztán a lista alján található kávét, teát is beszerezhetünk.
Csak így lehet teljes a bevásárlásunk.