Egy bécsi lány Elvis és Hollywood bűvkörében

Elvis él, de legalábbis megelevenedik Bécsben a Jüdisches Museum Wien aktuális kiállításán. A „Trude & Elvis. Bécs – Memphis – Hollywood” egy egészen egyedülálló magángyűjteményen keresztül mutatja be az 50-es évek Hollywoodját és a Királyt.

Több millió amerikai nő álmodott arról az állásról, amelyet végül Trude kapott meg a Király mellett   Fotó: James Forsher Estate, 1956.

A 40 éve elhunyt Elvis Presleynek nem akármilyen kötődése volt a császárvároshoz: magántitkárnője és bizalmasa egy Bécsből emigrált zsidó lány, Trude Forsher volt. A lány 18 évesen, 1938-ban hagyta el Ausztriát, és Londonon keresztül nem csak magát, de családját is Amerikába menekítette. Hollywood és a show-biznisz csillogása teljesen elbűvölte. Szerencsés kapcsolatai folytán – távoli rokonságban állt az Elvis dalait jegyző zeneszerzők kiadójának, a Hill and Range Songsnak a tulajdonosaival – az 50-es években megcsípte azt az állást, amiről Amerika-szerte minden nő álmodott: Elvis személyi asszisztense lett. Trude hagyatéka 2500 mappányi írásos dokumentum mellett rengeteg emléktárgyat és relikviát tartalmaz ebből a korszakból, amelyeknek egy részét fia, James bocsátotta a Bécsi Zsidó Múzeum (Jüdisches Museum Wien) rendelkezésére. Trude a Király halála után is a szórakoztatóiparban maradt, Adolph Zukor, a legendás magyar származású hollywoodi producer unokájával közös televíziós produkciós irodát alapított. Ekkoriban egy nő a produkciós szakmában fehér hollónak számított Hollywoodban. Nyugdíjba vonulása után szociálpolitikai szerepet vállalt, számos kitüntetést és díjat kapott az egyedülálló anyákért végzett munkájáért.

James, Trude fia átadja az egyik ereklyét a múzeumnak    Fotó: JMW archív

A kiállítás ennek az erős és ambiciózus asszonynak a történetén keresztül mesél az 50-es évek férfiak által dominált Hollywoodjáról, és persze Elvisről, a közeli munkatársról és ikonról. A „Trude & Elvis. Bécs – Memphis – Hollywood” című kiállítás november 12-ig várja a látogatókat Bécs belvárosában, a Dorotheergasse 11. szám alatt vasárnaptól péntekig reggel tíz és este hat óra között.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei