Egészséges finomságokkal jön a MentesFeszt

Február végén újra a bűntudat nélkül fogyasztható fogásoké a főszerep: a tavalyi siker után visszatér a MentesFeszt, ahol a vegaburgertől a mentes gofrin át egészen a tücsöklisztig minden különlegességet kipróbálhatunk.

Február 29.–március 1. között egy könnyed, színes, de egyben szakmai gasztrorendezvényen, a   MentesFeszten találkozhatunk a magyar „mentes” irányzatok legnépszerűbb szereplőivel.

A „mentes” étkezés szerencsére már rég nem azt jelenti, hogy bármilyen ízről vagy finomságról le kéne mondanunk: olyan kedvenceinkre is találunk alternatívát, mint a fagyi vagy a palacsinta. Szerencsére már a cukrászdák, éttermek, kávézók kínálatában is egyre gyakoribbak a glutén-, cukor-, laktóz- vagy épp „minden mentes” ételek.

Akár valamilyen ételérzékenység nehezíti a napjainkat, akár diétázunk, vagy „csak” igyekszünk egészségesen élni, a MentesFeszt lehetőséget ad, hogy bárki összeállítsa a számára ideális étrendet. Itt ugyanis minden, a területhez kapcsolódó fontos magyar márka, üzlet és vendéglátóhely képviselteti magát.

A fesztiválnak az ELTE Lágymányosi Campus északi tömbje ad otthont, ahol két szinten több mint 1200 négyzetméteren lesz lehetőségünk nézelődni, kóstolgatni és piacozni. A gasztroudvaron kipróbálhatjuk a mentes palacsintát, goffrit és lángost és a vegaburgereket. Sőt, még a kedvenceinknek is vihetünk egy kis ajándékot, hiszen gluténmentes kutyafalatok, egyedi gyártású nyakörvek és egyéb kiegészítők is kaphatóak lesznek.

Fókuszban a fejlődés és a környezetvédelem

A szervezők szakmai előadásokkal várnak mindenkit, aki szeretne tanulni, informálódni és képbe kerülni az egészséges gasztrotrendekkel.

Szó lesz például a bolygó egyik legfenntarthatóbb fehérjeforrásáról, a tücsöklisztről, aminek a neve tényleg a szárnyas rovarokból készült őrleményt takarja! Arról is többet tudhatunk meg, milyen élettani hatásokkal bír a vegetáriánus étrend a sportolókra nézve. A tejérzékenyeknek jó hír, hogy megismerkedhetünk a totuval (nem tofuval!), ami kiválóan alkalmazható a túró helyettesítésére.

A mentes étkezési trendek mellett szó esik olyan, mindenki számára fontos gyakorlati kérdésekről, amikkel a minket körülvevő világot és önmagunkat is jobbá tehetjük. Így olyan környezetilábnyom-mentes higiéniai megoldásokról is hallgathatunk majd, amiket bátran alkalmazhatunk a saját életünkben, de arra nézve is ötleteket kapunk, hogyan tehetjük teljesen műanyagmentessé a hétköznapjainkat. Előadásokat hallhatunk olyan fontos és aktuális témákról is, mint a női önmegvalósítás a hétköznapokban, vagy a gyermeknevelés legújabb módszerei.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei