Edzés a szabadban, szabadon

Itthon is egyre népszerűbbek a felnőttjátszóterek, vagyis a szabadtéri kondiparkok, amelyekben bárki kedvére mozoghat és szabadon javíthatja fittségét.

A mozgásszegény életmódot folytatók gyakori kifogása, hogy a sportolás drága és nehéz megfelelő helyszínt találni, ahol az eszközök is minden szempontból alkalmasak, könnyen használhatók, valamint nincs tumultus, de a társaság barátságos. Erre minden szempontból rácáfol a street workout.

Az Egyesült Államokból világhódító útjára indult, de már évek óta Magyarországon is ismert sportágban a saját testsúlyt használva zajlanak az edzések. Olyan alapokra épül, mint a fekvőtámaszok, húzódzkodások, de mindezeket a mozgásokat megszínesítve, változatossá téve lehet végezni, hiszen rengeteg gyakorlat létezik.

Ezt a sportot kortól és nemtől függetlenül bármikor el lehet kezdeni, az eszközök egyszerűen használhatóak és biztonságosak. A saját testsúlyos mozgással a szervezetet nem terheljük túl, de így is több energia, jobb állóképesség és kellemes közérzet érhető el. A gyakorlatok tökéletesen alkalmasak erő- és izomfejlesztésre, de átmozgatásra vagy bemelegítésre is más típusú edzések előtt. S nem mellékesen mindezt ingyenesen és szabadtéri parkokban, vagyis jó levegőn, és nem egy szürke, egyhangú konditeremben lehet űzni.

A kondiparkoknak alapvetően két fajtájuk létezik. Az egyikben statikus eszközök (így például pad, korlát, rúd, függőleges és vízszintes létra, fekvőtámaszállvány, gerenda, gyűrű, kötél) vannak elhelyezve. Ezek a street workout parkok vagy tornapályák. A másikban dinamikus gépek találhatóak, mozgó alkatrészekkel (például légben járó, elliptikus sétáló, evezőpad, derékmozgató, mellizom-erősítők), és ezeket nevezzük kültéri kondipályáknak vagy fitneszparkoknak. Vannak persze átfedések, és már olyan típusú tereket is kialakítottak, ahol mindkét eszköztípus megtalálható. Aki tehát még nem érzi magát elég erősnek ahhoz, hogy egy rúdon másszon vagy egy korláton csimpaszkodjon, nyugodtan választhatja az ugyanúgy sok izmot megmozgató és egészséget garantáló, de könnyebb eszközöket.

Sokak láthattak már ilyen parkokat, hiszen csak Budapesten több mint száz van, rengeteg közülük forgalmas, jól megközelíthető helyeken. A Margitsziget mindkét végén és a Palatinus strand közelében és is várják a sporteszközök a mozogni vágyókat, akik akár a szigetkör kiegészítéseként is edzhetnek. A Városligetben álló felnőttjátszótér is népszerű, ahogy a népligetit is sokan használják. A legjobban felszerelt kerület Óbuda, még a Hajógyári-szigeten is vannak gépek, de ugyanúgy található park a Feneketlen-tónál, a Bikás parkban, az Almássy téren és több lakótelep közepén is. A vidéki nagyvárosok is egyre jobban ellátottak, sok felnőttjátszótér van már például a Balaton körül is. A legtöbb helyen pedig a sportolók igényeire valóban odafigyelnek, így csapot is telepítenek, segítve a felfrissülést a fárasztó mozgás után.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei