E-könyvolvasó látássérülteknek

Vak emberek számára fejlesztett Braille-írásos e-könyvolvasót egy brit cég.

Mióta Louis Braille a 19. században megalkotta a Braille-írást, sok millió vak vagy látássérült ember számára vált elérhetővé az olvasás. Ám a Braille-írással nyomtatott könyvek elég terjedelmesek, a Biblia Braille-írásos példánya másfél métert foglalhat el egy könyvespolcon.

A Bristol Braille Technology brit cég ezen akar változtatni a Canute 360 elnevezésű, „vakok számára fejlesztett olvasójával”. A Braille-írásban minden egyes karakter hat pontból áll, téglalap alakban elrendezve, két oszlopban. Az olvasón egyszerre kilencsornyi szöveg jelenik meg Braille-írással, amely egy normál nyomtatott oldal egyharmada. „Így nem minden 20 karakter után kell lapozni, hanem csak minden 360 karakter után” – magyarázta Stephanie Sergeant, akinek Vision Through Sound cége vakok számára nyújt képzést, illetve együttműködik a Bristol Braille céggel.

Az új Braille-olvasó a lapozás után az új oldal tetejétől lefele haladva egymás után frissíti a sorokat, ez egyúttal lehetővé teszi, hogy szinte azonnal lehessen folytatni az olvasást a lapozás után.

A Canute-ra bármely szöveget fel lehet tölteni, amelyet lefordítottak Braille-formátumra, így az ujjukkal olvasók potenciálisan hatalmas mennyiségű könyvhöz juthatnak hozzá.

Bár a Braille-betűket olvasni tudók száma visszaesett – részben az írott szövegek felolvasásának térhódítása miatt –, a Bristol Braille szerint a Braille-jelek olvasásának elsajátításával csökkenhet az írástudatlan és számolni nem tudó vakok aránya.

A Canute prototípusának tömeggyártása még idén megkezdődik, a gép ára nagyjából egy csúcsminőségű laptop árához hasonló lesz.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei