Dohányzás: a csendes gyilkos

Évi hatmillió áldozat, mintha az emberiség háborúban állna

A dohányzás a vezető halálok a megelőzhető halálozások körében, évente nagyjából hatmillió ember vesztét okozza. Az áldozatok száma olyan magas, mintha permanensen háborúzna az emberiség. A legtöbben tinédzser korukban szoknak rá a dohányzásra, ami egyúttal ki is jelöli a védekezés irányát.

Az amerikai betegség-ellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) fiatalok dohányzásával foglalkozó jelentését az MTI összegezte. A kutatók 2012 és 2015 között 61 országból származó, a fiatalok dohányzásával kapcsolatos felméréseket elemeztek. Az országok felében a fiúk legalább 15 százaléka, a lányok legalább 8 százaléka dohányzott.

Nem vicc: minden szervet károsít!

Rene Arrazola, a CDC dohányzással és egészségüggyel foglakozó hivatalának munkatársa, a tanulmány vezető szerzője elmondta, a dohányzás szinte az ember minden szervét károsítja, és minél fiatalabban szokik rá valaki, annál valószínűbb, hogy hosszú ideig nikotinfüggő marad. Éppen ezért kritikus, hogy megelőzzük a fiatalkori dohányzást, és megvédjünk egy újabb generációt, amely már dohányzik és emiatt súlyos betegségeknek és idő előtti halálozásnak van kitéve.

Fiatalon menőnek tűnik, aztán ebbe halnak bele  Fotó: Shutterstock

A vizsgált országok közül Srí Lankán volt a legkisebb mértékű, 1,7 százalékos a kamaszok dohányzása. A legmagasabb arányban, 35 százalékban pedig a délkelet-ázsiai Kelet-Timorban dohányoztak a tinédzserek. A fiúknál Tádzsikisztánban tapasztaltak a legkisebb, 2,9 százalékos arányt, a legmagasabbat pedig 61,4 százalékkal Kelet-Timorban.

Átlagosan a dohányosok fele szeretne leszokni

A lányoknál a legkisebb ráta, 1,6 százalék szintén Tádzsikisztánban volt, a legmagasabb, 29 százalék pedig Bulgáriában. A felmért országok zömében a dohányosok legalább fele azt állította, hogy szeretne leszokni a tanulmány szerint. A dohányzásról leszokni kívánó diákok Uruguayban voltak a legkevesebben: 32 százalék, a Fülöp-szigeteken pedig a legtöbben: 90 százalék.

A leszokás nehéz, jobb, ha rá sem szoknak a fiatalok: kulcs a megelőzés  Fotó: Shutterstock

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a jelentés a kamaszoktól származó információkon alapul, és a felmérésekben csak az iskolába járó kiskamaszok dohányzási szokásait kutatták, amit tehát nem lehet kiterjeszteni az egyes országokra.

És mi a megoldás?

Minden egyes országban helyi feladat kigondolni, hogy milyen módon lehet befolyásolni a kamaszok dohányzását. A legfontosabbak a helyi kulturális normák és értékek befolyásolása, más irányba terelése, amit elősegíthetnek a gazdasági faktorok, például magasabb adók és árak bevezetése, a hozzájutás nehezítése, a korhatár megállapítása és az, hogy szabályozzák (konkrétan: tiltsák meg) a belső terekben (a középületekben, vendéglőkben) a dohányzást.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei