Dob- és ütőhangszeres show a jazzklubban

A hazai jazzszíntér két meghatározó alakja, Horváth Kornél és Dörnyei Gábor fogja elkápráztatni az ütőhangszerek szerelmeseit a Columbus Jazz Clubban: a tHUNder Duo május 8-i koncertje a Zsidó Művészeti Napok programsorozatának egyik kiemelkedő attrakciója lesz.

Rendhagyó előadásban lesz része a Columbus Jazz Club közönségének a Zsidó Művészeti Napokon, mivel a május 8-i koncert után a zenészek a kötetlen beszélgetéssel színesítik az este programját: a két főszereplő Horváth Kornél és Dörnyei Gábor 12 éve játszik együtt, munkásságukat hazai és külföldi fellépések sokaságán mutatták be, és a jazz hazájában, Amerikában is turnéztak már. Itt nemcsak koncerteztek, hanem hangszerbemutató kurzusokat is tartottak. Koncertfilmfelvételük 2011 végén bekerült az amerikai Hudson Music Kiadó kínálatába, ilyesmire Európából is csak nagyon kevesek lehetnek büszkék, Magyarországról pedig ez rajtuk kívül még senkinek nem sikerült. Az amerikai jelenlétet Rob Wallis, a Hudson Music társalapítója és társelnöke igen figyelemre méltónak tartotta: „Nagy hatással volt ránk Kornél és Gábor meglepetésszerű, egyedi és kreatív játéka. Az amerikai fülek számára szokatlan európai perspektíva és nemzetközi zenei repertoár olyan profizmussal társul, ami bármelyik New York-i vagy Los Angeles-i stúdióban megállja a helyét. Kornél érzékenysége, kuriózumnak számító technikája, Gábor élvezetes ritmus- és lenyűgöző szólójátéka együtt igazán különleges és inspiráló.

A világ legjobb ütőhangszerese

A tHUNder Duo egyik alapítója Horváth Kornél, aki évtizedek óta a magyar jazzélet egyik meghatározó alakja: a Kossuth-díjas ütőhangszerest egyedülálló játékstílusáért a világ legjobbjai közé sorolják. A Trió Stendhallal szerzett országos ismertséget, majd első jelentős nemzetközi sikerét ’98-ban a lipcsei jazzfesztiválon aratta a Lantos Zoltán Mirrorworld Quartettel. Azóta állandó és alkalmi formációkkal folyamatosan turnézik.

Dörnyei és Horváth (jobbra) egyedi show-val készül Fotó: Fotó: Dömény Csaba

Több mint 20 európai országban lépett fel, de megjárta az amerikai, mexikói, indiai és észak-afrikai koncerttermeket is. A Songs of Moment című legújabb CD-jét a gitárvirtuóz brazil Alegre Correával készítette. 2016-ban a rangos RHYTHM Magazin a világ legjobb ütőhangszeres művészének választotta.

Queen – We will rock you

A Londonban élő Dörnyei Gábor ugyancsak a hazai ütősélet egyik meghatározó alakja. Közreműködött arany- és pplatinalemezeken, a Walt Disney Co. stúdiófelvételein, kiadott két sikeres multimédiás szólóalbumot, valamint egy koncert-DVD-t. Jelenleg a londoni West End egyik legrégebben, 10 éve telt házzal futó Queen – We will rock you darabjában játszik. Eközben a londoni Kortárs Zeneművészeti Akadémián tanít, illetve Európa legnagyobb zenei iskoláiban tart dobmesterkurzusokat. Dörnyei együtt dolgozik Andy Whitmore-ral, aki az Atomic Kitten, a Kool and the Gang és Dannii Minogue producereként szerzett magának hírnevet a zenei életben. Szakmai téren hazai elismerések sokasága minősíti játékát (Az év dobosa, Emerton Díj, Arany Dobverő Díj, Magyar Rádió dobosa), míg a nemzetközi színtéren az angol RHYTHM Magazine 2010-ben a „Világ 10 legjobb fiatal dobosa” közé választotta.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei