Divat a vintázs

A lakberendezési és ajándéküzletek kínálatán is szembetűnik, hogy egyre népszerűbb a vintázsstílus.

Pék Tímea lakberendező szerint az üzletekben kapható, ma már igazán hatalmas választékból bátran válogassunk, ha kedveljük ezt a stílusirányzatot. Kedveltek az ízléses, vintázshangulatú, 3D-s, filmnyomott textilanyagok, amelyek például egy terítőn olyan hatást keltenek, mintha az ábrázolt figurák, a csipkék, a koszorúk, a virágok, a szirmok valóban az asztalon lennének. Különböző színek árnyalatait ötvözik a textileken, amelyek sok esetben még patchworkhatásúak is. Fehér vagy drapp alapon nem csak piros, bordó, hanem zöld, sőt kék árnyalatú mintákkal is készülnek ilyen anyagok. Nem olcsóak ugyan, viszont annál tartósabbak, nem fakulnak, nem nyúlnak ki. Készülhet belőlük díszpárnahuzat, asztalterítő, vagy csak asztalközép, fogókesztyű vagy éppen konyharuha. Remekül díszíthetik a lakást bármelyik évszakban, az éppen aktuálisat elővéve akár éveken át jól használhatjuk ezeket a darabokat.

A vintázsra a romantikus hangulat a legjellemzőbb, amely megjelenhet a szoba, a lakás több pontján is. A nosztalgikus légkör megteremtésekor az egységes enteriőr kialakítása is fontos szerephez jut. A függöny, az asztalterítő, a párnák erősítik a hatást.

Egy színsémára alapozzuk egy helyiség hangulatát. Választhatunk a fehér, a drapp, a pasztellek árnyalatai közül, azokat kombinálva is, de a harmónia szem előtt tartásával. Ide illenek a rózsák, a fehér, a rózsaszín, a szürke árnyalatok, a fodrok, az írásos fekete-fehér minták. Ne használjunk túl sok színt, csak keveset és azt kombináljuk bronzzal, krém- és pezsgőszínnel. A siker érdekében kutassunk nyugodtan a nagyi szekrényében. Jól jöhetnek a régi fényképek, a csipkék, függönydarabok, gyöngyök. Vásároljunk tortacsipkét, zsákvászonanyagot, azokat faládikóra, zsebkendőtartóra, hungarocell gömbre kasírozhatjuk, dekopázsolhatjuk. Használjunk egy kis darab falapocskát, fessük pasztellszínre, ragasszuk rá egy régi, kézzel festett képeslap részletét! Ha kifúrjuk, falidísz lehet belőle, vagy ajándékkísérő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei