Digitalizált római történelem

Csaknem 4000, Rómáról készült 16–20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált formában tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja. Az ábrázolásokat Rodolfo Lanciani (1845–1929) neves olasz régész gyűjtötte össze, aki életében a római régészet teljes dokumentálására törekedett. A Stanford Egyetem internetes oldaláról elérhető online tárlat és adatbázis a tudósok szerint segítheti az olasz főváros évszázadok alatt végbement változásainak tanulmányozását.

Róma születésében döntő szerepet játszó ikrek, Romolus és Remus, valamint az őket tápláló farkas szobra a városháza épülete mellett  Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

Erik Steiner, a Stanford Egyetem térbeli és textuális elemzés központjának (CESTA) munkatársa szerint a digitalizálás nem csupán a kutatók munkáját könnyíti meg világszerte, hanem egyben biztosítja a gyűjtemény jövőjét is. „Róma egy rétegzett város. Ahhoz, hogy lásd a történetét, keresztül kell nézned a rétegeken. Ezt a folyamatot segíti a gyűjtemény” – állította a szakember.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei