Délceg és Élvezet Tokajból

Barangoljunk Mádon, ahol nemcsak a borok királya kóstolható

Jó időt jósolnak immár a meteorológusok, így hosszabb kirándulást is tervezhetünk. Irány Tokaj és azon belül Mád, ahol nemcsak jót lehet barangolni, hanem finom borokat is kóstolhatunk a helyi pincékben. Demeter Endre borász kalauzol minket, aki ugyancsak Mádon gazdálkodik és kizárólag saját szőlőjét dolgozza fel, azon a nyolc hektáron, amit évtizedek óta még ma is hagyományos módon művelnek a családi birtokon.

Pár napja még Tokaj-Hegyalján is mindenki az eget kémlelte és abban reménykedett, hogy a fagy elkerüli a szőlőtőkéket, hiszen a hirtelen jött szeszélyes idő komoly károkat tud okozni. Franciaországban úgynevezett füstöléssel próbálják ilyenkor akár másfél fokkal emelni a gazdák a hőmérsékletet, nálunk eddig nem volt erre példa nincs is elterjedve ez a módszer – magyarázta Demeter Endre.

A fiatal borász úgy véli, megéri látogatni a pincéket

Érdemes pedig megfontolni. Szerencsére most is megúszták, hogy nagyobb baj legyen, a hó ugyanis megvédte a 320 méter magason fekvő tőkéket.

“Természetesen a gyors melegedés miatt is lehet aggódni, hiszen ilyenkor már megjelennek a kártevők, de a jól bevált, úgynevezett Demeter-féle bio „mókuslével” minden méreg nélkül most is lehet védekezni” – fogalmaz a borász.

A családi pincészet Mádon található

A háromnapos hétvégén is számos jó minőségű borral várják az oda látogatókat, amit bárki meg tud fizetni. A családi pincészet Mádon van, ám három jelentős dűlőben az Úrágya, a Király, valamint a Kakas dűlőben gazdálkodnak. A fiatal borász 2003-ban rukkolt első jelentősebb mennyiségű piacképes Úrágya Furminttal, ami jelenleg is az egyik legkeresettebb. Évente 12 ezer palack bort állítanak elő, amibe az aktuális egy-két kísérlet is mindig belefér. Jelenleg pezsgőkkel próbálkoznak. Mindezeket természetesen a helyszínen meg is lehet vásárolni.

Az áprilisi hó most megvédte a 320 méter magason fekvő tőkéket a kórokozóktól

A fiatal borász szerint már csak azért is érdemes a pincéket meglátogatni, mert sokkal többet tudnak kínálni, mint a fesztiválok többségén,oda ugyanis nem jut el minden a pincék kínálatból. Az utóbbi időkben nemcsak az ötven feletti cégvezetők, de a fiatalok is szívesen neki vágnak a bortúrának. Nekik kínálják az úgynevezett Junibort. De korosztálytól függetlenül érdemes megkóstolni a Délceg vagy az Élvezet névre keresztelt borokat, hogy a furmintot és az aszút ne is említsük. A bor mellett azonban a környék is tartogat bőven látnivalót. Sőt hamarosan akár biciklire pattanva is körbejárhatjuk a hegyeket, hiszen jövő év elejére tervezik a kerékpárút kiépítését.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei