Daniel Day-Lewis visszavonul

Daniel Day-Lewis „többé nem dolgozik színészként” – olvasható Leslee Dart közleményében, amely szerint a színész „rendkívül hálás” a kollégáknak és a nézőknek az elmúlt évekért. A sajtós annyit közölt még, hogy a színész nem kíván magyarázatot fűzni „privát döntéséhez”.

A bejelentés meglepte és megdöbbentette Hollywoodot, a 60 éves brit–ír színészt széles körben minden idők egyik legjobbjaként tartják számon.

Az úgynevezett method acting mestere, aki mindig is igen válogatós volt a szerepajánlatokat tekintve. Kevesebbet filmezett kollégáinál, feladataira készülve szinte a végsőkig hajtotta magát, játszott elnököt, bandavezért, gátlástalan üzletembert, meghurcolt polgárt.

A Lincoln című filmben nyújtott alakításával is kiérdemelte az Oscart  Fotó: MTI/EPA/Paul Buck

Háromszor is megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, ez rajta kívül senkinek sem sikerült. Először A bal lábam, majd a Vérző olaj, végül a Lincoln című film főszerepéért tüntette ki az amerikai filmakadémia. Egyik legemlékezetesebb alakítását az Apám nevében című drámában nyújtotta, a közönség egyik kedvence pedig Az utolsó mohikán című filmje volt.

A széles közönség számára talán Az utolsó mohikán című filmben vált igazán ismertté

Írországban, a nyilvánosságtól távol él, felesége 1996 óta Rebecca Miller, az amerikai drámaíró Arthur Miller lánya. Két fiuk született, de a színésznek Isabelle Adjani francia filmcsillagtól is van egy fia. A rajongók még egyszer biztosan láthatják kedvencüket a vásznon: Paul Thomas Anderson decemberben debütáló Phantom Thread című filmjében egy 1950-es évekbeli divattervezőt alakít.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei