Dalok a frontról, a moziból, a bárokból – a II. világháború alatt

Különleges zenés utazást ígér Szűcs Gabi énekesnő és zenekara, valamint Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművészének estje a Zsidó művészeti napokon: az esten a hitleri Németországban betiltott „amerikai zene”, a swing adja meg az alaphangot, míg a mai művészek a hazája politikáját megtagadó Marlene Dietrichet, valamint a zsidó származásuk miatt betiltott és elüldözött írókat, költőket, előadókat idézik meg.

A MOM Kulturális Központban május 10-én esedékes előadás címe – „Dalok a frontról, a moziból, a bárokból – a II. világháború alatt” – egyúttal jelzi az est tematikus voltát is. Lesznek naplórészletek, dalok, versek, cikkek, melyek az ellenállás művészi eszközeit mutatják be a vészkorszakban. A zenés és prózai korrajzban az élni akarás győz az embertelen világban. Az esten megidézik a II. világháború idején népszerű dalokat Hollywoodtól New Yorkig, Londontól Budapestig. Paradox módon a swing, a sanzon, a kuplé fénykora arra az időszakra tehető, amikor a történelem legborzasztóbb hat évét élte az emberiség.

A zene vigasz volt, és az egyetlen örömforrás, ami eljutott a katonákhoz a harctérre, a kantinokba, a filmvászonra, a rádiókba, a gyermekeikkel otthon maradt anyák pedig a „Shoo shoo baby” dalt dúdolták. Színészek, énekesek, filmsztárok bújtak egyenruhába, hogy énekeljenek a harcolóknak a fronton.
Élni akarás és öröm, mellette bánat és halál, könnyes búcsúk, megható imák, és féktelen vad ritmusok, ez volt a ’40-es évek zenéje. Az est dalban, prózában, táncban és képekben egyaránt megidézi ezt a félelmetes korszakot. Hegedűs D. Géza és Szűcs Gabi mellett fellép Bóbis László és a Savoy Garden Táncstúdió is.

Fotó: Vajda Tamás

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei