A csúf igazság a nyugdíjas évekről, és 3 tipp, hogy ne így legyen

A legtöbben – főként a nők – alaposan alábecsülik a nyugdíj után várható kiadásokat – állapították meg tengerentúli kutatások. Nézzünk szembe a valósággal! A számla borsos lesz, de van jó megoldás!

Ha úgy gondolja, hogy a társadalombiztosításra alapozza idős szülei vagy önmaga majdani teljes egészségügyi és a hosszú távú ellátási számláit, gondolja át újra. A tb ma a teljes egészségügyi költés körülbelül 70 százalékát fizeti, és senki sem tudja, hogy mennyit fog fedezni a jövőben. Az viszont biztos, hogy sok esetben már ma sem téríti meg teljesen például a hosszú távú gondozás költségeit.

A hazai lakosság jövedelme jó részét egészségügyi kiadásokra költi. A legtöbbet a patikai számlákra fizetjük ki, de a magánorvosi ellátásokra, kezelésekre is szép összegeket hagyunk ott. A járóbeteg-ellátásban az összköltség 43 százalékát saját zsebből állja a lakosság.

Mindenki előre tervezzen, aktívan takarékoskodjon!

Éppen ezért igen fontos, hogy mindenki előre tervezzen, aktívan takarékoskodjon. A nőknek pedig kimondottan bele kell ebbe húzniuk. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének adatai szerint a pénztárakban az öngondoskodó férfiak és a nők száma hasonlóan alakul, a férfiak létszáma a 70 éves korig terjedő korosztályban mindössze 4 százalékkal több, mint a nőké. Ám ha a vagyonukat nézzük, akkor már szignifikáns, 24 százalékos előnyt találunk a férfiak felhalmozása javára. Különösen fontos lenne ezt a megtakarítási szakadékot is bezárni, hiszen a nők ma jellemzően korábban mennek nyugdíjba, és hosszabb ideig élnek, mint a férfiak, tehát jóval hosszabb periódusra kell előre készülniük a megtakarításban. Emellett ők azok, akik aktív éveikben nagyobb arányban dolgoznak például részmunkaidős állásokban, ami miatt a járulékfizetésük, ezzel a várható nyugdíjuk is alacsonyabb. A rugalmas önkéntes pénztári megoldásokkal viszont már havi pár ezer forinttal is hatékonyan lehet gyűjteni idősebb éveinkre, így egészítve ki a majdani állami nyugdíjunkat.

Íme három tipp a nyugodt jövőért!

Tegyünk az egészségünkért!

1. Tegyünk az egészségünkért!

A legjobb módja annak, hogy csökkentsük jövőbeli orvosi, patikai számláinkat, hogy egészségtudatosan élünk és táplálkozunk. Az egészséges szokások fejlesztése kifizetődik és nyugdíj után az időnket orvosok helyett a barátokkal és a családdal tölthetjük.

2. Gondolkozzunk hosszú távra és legyen vésztartalékunk!

Ez minden pénzügyi terv alapvető építőköve. Amikor átmeneti munkanélküliségről vagy a jövőbeni orvosi költségekről van szó, különösen nagy szükség van egy vészalapra. Rendkívül fontos, hogy jövőnket előre eltervezzük és az egészségügyi ellátás költségeit számításba vegyük a nyugdíj-megtakarítási tervekben, így készen álljunk arra, hogy nyugdíjazásunk után évekig fizessük patikai, orvosi számláinkat, esetleges gondozásunk díját.

A gyermekvállalás évekig tartó és zsebre menő nehézségei után ráadásul mára egyre több család szembesül az úgynevezett szendvicsgenerációs problematikával, vagyis azzal, hogy a gyermeknevelés mellett sokaknak a szüleikről is el kell kezdeniük gondoskodni.

Sokan alábecsülik a hosszú távú gondozás költségeit is. Pedig ennek ára potenciálisan óriási és a költségeket a nők – hosszabb élettartamunkból adódóan nyugdíjasként, illetve munkájuk mellett idős családtagjaikat ápolva – jelenleg nagyobb valószínűséggel viselik, mint a férfiak. Olyannyira, hogy van olyan orvosi szakértő, akinek becslése szerint egy átlagos nő 50 százalékkal többet fog költeni a nyugdíjasként egészségügyi ellátásra, mint egy átlagos férfi.

Aki pénztártagként takarít meg nyugdíjra, egészségre, hatalmas előnyt szerez

3. Járjunk jól duplán – egészségpénztárral!

Aki pénztártagként takarít meg nyugdíjra, egészségre, hatalmas előnyt szerez, hiszen amellett, hogy rendszeresen félretesz a későbbi éveire, addig is jelentős, akár 150 ezer forintos (20%) adókedvezményt vehet évente igénybe. A jövő egészségügyi költségeit célszerű már ma félretenni, és így féken tartani.

Megtakarítással kapcsolatos cikkeinket ezen linken találja: megtakarítás

Akár ez is tetszhet A szerző további művei