Csudapofák érkeztek Szegedre

Brazza-cerkófok (Cercopithecus neglectus) érkeztek a Szegedi Vadasparkba, az állatkert főbejáratához közeli bemutatóban már a látogatók is megfigyelhetik a különleges megjelenésű majomfaj egyedeit – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

A nemzetközi fajmegmentési program (EEP) keretében az első példány, egy fiatal hím tavasszal érkezett Szegedre Angliából, majd júniusban két Oroszországban született nőstény követte. Az egy hónapos karantén időszakának lejárta után történhetett meg az összeszoktatásuk.

Szakáll a hölgyeken is

A Brazza-cerkóf legfeltűnőbb jellegzetessége a nőstények és hímek által egyaránt hordott fehér szakáll és bajusz, valamint a feltűnő narancssárgás szemöldök. A kifejletten akár hétkilogrammos hímek jóval nagyobbak a három-négy kilogrammos nőstényeknél. A méretbeli különbség arra utal, hogy a hím több nősténnyel él egy csoportban, azonban a kutatók már találtak egy-egy monogám párból és utódaikból álló családokat is.

Ezek a cerkófok Közép-Afrikában élnek, elsősorban a víz közeli erdőket kedvelik, több más majomtól eltérően kitűnő úszók. A főként reggel és délután aktív majmok elsősorban gyümölccsel, diófélékkel, magvakkal és más növényi részekkel táplálkoznak, de kisebb állatokat is elfogyasztanak.

Pusztítjuk környezetüket

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint nem számít még veszélyeztetettnek, de a számukat az élőhelyek pusztulása és a húsukért történő vadászatuk folyamatosan csökkenti. Az állatkertekben a fajmentő tenyészprogram sikerének köszönhetőn stabil az állománya. Jelenleg Európa több mint 30 állatkertjében közel 150 egyede él. A Szegedi Vadasparkba érkezett majmok még fiatalok, az ivarérettség határán, de a gondozók bíznak benne, rövidesen szaporodni kezdenek.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei