Csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát a bringázás

Negyedmillió ember nem tévedhet: az eddigi legátfogóbb kutatás eredménye

Nincs benne semmi újdonság, mégis fontos sulykolni: a kerékpáros munkába járás nem csupán pénztárcakímélő, de egyúttal egészségmegőrző program is. A szervezetet, ízületeket nem terheli, ráadásul sokadszor igazolták, hogy csökkenti a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A http://kerekparosklub.hu oldal rendszeresen szemlézi a világsajtó témában elővezetett írásait, így került a fókuszba a BBC News oldalán közzé tett új tanulmány. A témában készült eddigi legnagyobb és legátfogóbb kutatás alapján ismét megerősítették, amit eddig is tudtak: a kerékpározás nagyjából a felére csökkenti a rák- és a szívbetegségek kockázatát. Az ötéves, 250 ezer brit ingázó bevonásával készült tanulmány azt is kimutatta, hogy még a gyaloglás is jobb az autózásnál. A glasgow-i kutatócsoport szerint az edzőterembe járással szemben a kerékpározás még különösebb akaraterőt sem igényel, hiszen könnyen a napi rutin részévé válik. Az ötéves tanulmány az aktívan ingázókat hasonlította össze a többnyire statikus életvitelű emberekkel.

Nagyjából ötven százalékkal javulnak az esélyek

A vizsgálat ideje alatt a negyedmillió emberből 2430 halt meg, 3748-nél diagnosztizáltak rákos megbetegedést, 1110 főnél léptek fel szívproblémák. A vizsgálat során kiderült, a rendszeres kerékpározás 41 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát, 45 százalékkal a rákos megbetegedés és 46 százalékkal a szívbetegségek előfordulását. A kerékpározók átlagosan hetente 48 kilométert tekertek, és minél többet kerékpároztak, annál nagyobb volt a pozitív egészségügyi hatás.


Kölcsönözni is lehet, de a saját az igazi  MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A gyaloglás is csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét, de elsősorban csak azoknál, akik legalább heti 15 kilométert gyalogolnak. Ugyanakkor a kerékpározást és a tömegközlekedést kombináló ingázóknál is kimutathatóak voltak az egészségügyi előnyök.

Kevesebb gyulladás a szervezetben

A kerékpározás rákcsökkentő hatása nem egyszerűsíthető le a tanulmányban is kimutatott súlycsökkenésre: a napi szinten kerékpárral munkába járók ugyan valóban karcsúbbak voltak, illetve közöttük kisebb volt az elhízottak aránya, viszont a kímélő testmozgás révén kimutathatóan kevesebb volt a szervezetükben a gyulladás. A kerékpározást azért tartják jobbnak a gyaloglásnál, mert annál hosszabb és intenzívebb, viszont a futáshoz képest nem terheli meg annyira a szervezetet.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei