A csodás Erdélyben jártam… Igazi álomutazás volt!

Ősz elején ideális túrát tehetsz Erdélyben. Kilenc óra alatt eljuthatsz Budapestről Szovátára, amely főhadiszállásként szolgálhat. Innen bejárhatod a Székelyföld legszebb területeit, ha már megfürödtél a Medve-tóban, akkor ellátogathatsz a Gyilkos-tóhoz, a Békás-szoroshoz, bevásárolhatsz Korondon, lemehetsz a parajdi sóbányába, s útközben megtekinthetsz néhány székely várost a csodás székely kapuikkal.
A magyarok kezdik belakni a Székelyföld nemzetközi hírű települését, Szovátát. Az egyik legismertebb szállodaláncunk már három nagy wellnesshotelt is megvásárolt, sőt kibérelte pár évtizedre a világ egyetlen heliotermikus tavát, a Medve-tavat.
A hegyek között elképesztő látványt nyújt az 502 méter magasan fekvő, negyvenezer négyzetméteres Medve-tó. Különlegessége, hogy minden liter vizében 25 deka sótartalom van, de a felső 10–15 centis vízréteg édes víz. A felső réteg átengedi a nap sugarait, az alul lévő sós víz pedig tartja a meleget, sőt akkumulátorként tárolja is. A hőmérséklete emiatt egész nyáron harmincöt-harmincnyolc fok körül mozog, kellemesen lehet benne dagonyázni. Tele is van mindig, a különböző bőrbetegségekben szenvedők és a reumával küzdők gyógyírt találnak itt, sokan még iszapkúrákat is vesznek. A tó a legmélyebb részén 18 méteres.
A fürdőzés után a legfontosabb időtöltés a kirándulás. Olyan védett növények láthatók itt, mint a Tisza-fa, a vörösfenyő és a nárcisz. A hegyi patakokban pisztráng úszik, Szovátához közel hatalmas pisztrángtelep üzemel, ahol egy kisvendéglőben sütik a halak királyát, érdemes megkóstolnod, bár nem olcsó. Természetesen mindenhol kedves, magyaros kiszolgálással találkozhatsz.

Fenyőfák lekopaszított csonkjai állnak ki belőle

Szovátáról egy óra alatt eljuthatsz a Gyilkos-tóhoz. Olyan látványban, panorámában lehet részed, ami csoda.
Közigazgatási szempontból Gyergyószentmiklóshoz tartozik a Gyilkos-tó, de a várostól 26 kilométert kell odáig megtenni szerpentineken, nehéz szakaszokon. 983 méter magasan fekszik a tó tengerszint felett, s jellegzetessége, hogy fenyőfák lekopaszított csonkjai állnak ki belőle. A 9,6 méter mélységű tó közel egy kilométeres kiterjedésű, óriási, 1300–1500 méter magas hegyek veszik körül, amelyeket őrhavasoknak hívnak s Nagy-Cohard, valamint Kis-Cohard névre hallgatnak. A tó természetes völgyelzáródás által keletkezett még az 1800-as évek elején, s mindmáig az egyik leglátogatottabb turistacélpont Erdélyben.
A tó körül több piknikhely létesült, akadnak panziók is. Érdemes megpihenni egy kicsit, s venni egy friss kürtös kalácsot, amelyet vagy dióba forgatnak, vagy fahéjjal szórnak meg. Speciális erdélyi csemege, amit a felnőttek és a gyerekek egyaránt kedvelnek.

A Kárpátok legmonumentálisabb szurdokvölgye a Békás-szoros

A Kárpátok legmonumentálisabb szurdokvölgye a Békás-szoros. A szoros bejáratát az egyik oldalról az Oltár-kő, a másikról a Mária-kő vigyázza. Fényképezd le ezeket a látványosságokat, mert ritka emléket nyújtanak!

A legfélelmetesebb szakasz a nagyszerpentin

Ha kocsival haladsz a szorosban, a legfélelmetesebb szakasz a nagyszerpentin befejezése után a Pokol kapujánál kezdődik és a Pokol tornácánál csúcsosodik ki. Függőleges sziklafalak mentén haladhatsz, úgy érzed, mintha rád dőlne a hegy. Pedig nem fog. Különösen dermesztő a látogatás esős időben, villámok közepette.
A szorosban rendkívül sok árus kínálja a portékáját. Vigyázni kell, mert közel vannak az üzletek az úthoz, könnyen elüthet bárkit az autó. Mindenki megpróbálja lefényképezni a hatalmas sziklákat, ezért csak az ég felé figyel, ahelyett, hogy előre nézne.
A Békás-patak nagy robajjal halad a völgy felé, ez a zaj még fokozza az izgalmakat. A függőleges sziklafalak úgy két kilométeren át tartanak, majd hirtelen megváltozik, pontosabban megszelídül a táj.

A légzésszervi betegségekben szenvedők órákat töltenek a mélyben

Parajdon a fő látványosság a sóbánya, a légzésszervi betegségekben szenvedők órákat töltenek a mélyben, de az egészségesek is sokáig lent maradnak, mert a múzeumtól kezdve a templomon át a kávézóig sok minden megtalálható a vájatban.
A bányában nem lehet bezártság érzete senkinek, hiszen száz méter magas termeket vájtak ki, s kilométer hosszan lehet gyalogolni. A sóbányászat részleteiről s gyógyhatásáról sokat megtudhatsz, s aztán helyi istentiszteleten is részt vehetsz. Érdekesség, hogy a gyerekeknek hatalmas játszótereket létesítettek, hogy ne unják magukat, a szülök pedig szép faasztaloknál ehetnek, ihatnak a mélyben. Aki pár órát eltölt a bányában, az elfelejtheti a légúti problémáit, olyan hatásos.
A buszok félóránként viszik ki-be az embereket. A bányajárat telephelyén autóparkolóban hagyhatod a kocsidat, ahol gyerekek vigyáznak rá. Néhány fiatal sókristályokat árul, már pár száz forintért is lehet venni szép sótömböket, amelyek otthon a lakásodat díszíthetik.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!
Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!
www.alomutazo.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei