Csíksomlyói passió az Esztergomi Bazilika előtt

A Csíksomlyói Passió és a Zenta 1697 című rockopera látható a nyáron a bazilika előtt felállított nagyszínpadon – jelentette be Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója.

A két nagyszabású produkciót augusztus közepén, 14-én és 19-én tekinthetik meg a nézők. Mindegyik előadás meghívásának a célja a jövő évi 52. nemzetközi eucharisztikus kongresszusra való készülődés, hangolódás. A passiót a Nemzeti Színház mutatja be, míg Szarka Gyula és Szálinger Balázs rockoperáját a Zentai Magyar Kamaraszínház és a soproni Petőfi Színház koprodukciójaként tűzik műsorra magyarországi premierként.

A hivatalos esztergomi várszínházi szezont július 5-én Magyar hangja vagyok címmel Für Anikó lemezbemutató koncertje nyitja, az előadás vendége Kálloy Molnár Péter. Másnap az Esztergomból indultam népszerű sorozat vendége a Vincze-család, azaz Katalin, Zsuzsanna és Gábor Péter lesz. Woodstock emlékezete címmel a Tűzkerék Xt. zenekar tiszteleg a nagyszabású fesztivál ötvenedik évfordulója előtt július 10-én. A koncerten fellép a Mini együttes zenészlegendája, Török Ádám.

Az esztergomi évad idei újdonságaként hirdetik meg a kamaraopera-napokat. Ennek keretében július 12-én Operalátvány címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tervezői gyűjteményéből nyílik egy tárlat a vármúzeumban, majd utána Bő szekund címmel Bősze Ádám zenei standupja szórakoztatja a nézőket. Másnap, július 13-án Donizetti: Rita című vígoperáját tűzik műsorra.

Július 19-én az esztergomi Carmen Táncegyüttes fennállásának 30 éves jubileumi gálaműsorát láthatják. 20-án pedig Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János együtt emlékezik meg egy esten Cseh Tamásról.

Idén is tart az Esztergomi Várszínház közös bemutatót. A váci Dunakanyar Színházzal együtt készült produkció Carlo Goldoni A hazug című vígjátéka július 26-án látható. A Nemzeti Színházból érkezik július 27-én a Frankie című darab, amely Frank Sinatra életébe nyújt bepillantást Bakos-Kiss Gábor előadásában.

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét érkezik a L’art pour L’art Társulat Esztergomba augusztus 1-én, majd ezután a Teljesen idegenek című komédiát a komáromi Jókai Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékaként tűzik műsorra augusztus 2-án. A következő napon a Hot Jazz Band ad koncertet a Várszínházban.

Betyárok, balladák, szerelmek címmel a Sic Transit Folk Műhely lép fel augusztus 9-én a szabadtéri teátrumban, ahol augusztus 15-én Hedry Mária Zrínyi Ilona című színműve látható a Klebelsberg Kamaraszínház bemutatójaként Juhász Róza főszereplésével.

A sokszínű programkavalkád keretében a nyári időszakban a Duruzsoló együttes megzenésített versekkel lép fel a játszóhelyen. A Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár Komédiások Amatőr Színköre Szép Ernő Kávécsarnok című vígjátékával szerepel még a felvezető eseményekben, csakúgy mint az Esztergomi Diákszínkör. A csapat Örkény István Kakuk Marci című bohózatát mutatják be. A bazilika előtti augusztusi ünnepi napokon fellép Pitti Katalin és Pálmai Árpád. A kicsiket pedig várja a XIX. esztergomi bábos tábor, az ország egyik legrégebbi bábos találkozási helye.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei