Csík, Quimby, Tankcsapda és Halott Pénz – bulika lesz Felvidéken

Több tucat – főként könnyűzenei és népzenei – fellépő műsora, illetve politikai és közéleti témájú előadások egész sora, összességében több mint száz program várja a látogatókat az idei Gombaszögi nyári táborban – tájékoztatta az MTI-t Orosz Örs, a rendezvény főszervezője hétfőn.

Vissza a Gombaszögi-völgybe

A Gombaszögi nyári tábor – amely a szlovákiai magyar fiatalok egyik komoly hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye – az idén a hétfői nulladik nappal július tizedikén kezdődik és 16-ig tart. A fesztivál, amelynek az utóbbi néhány évben Krasznahorka-váralja adott otthont, a tavalyi évben „visszaköltözött” névadó elődrendezvényének helyszínére, a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi-völgyben található, részleges infrastrukturális felújításon átesett kempingbe, amely az idén ismét újításokkal várja a látogatókat.

„Az új helyszín, az időjárás okozta nehézségek ellenére, tavaly bevált, s bár még van munka hátra, már közel vagyunk ahhoz, hogy profi fesztiválhelyszínné varázsoljuk a régi kempinget” – mondta Orosz Örs. Kifejtette: újításnak számítanak a tábor lekövezett utcái, új programhelyszínek készültek, ezek száma így elérte a tizenegyet, a már meglévők közül többet lefedtek, készült egy új sportpálya, egy medence és egy kötélcsúszda is.

Csík, Quimby, Tankcsapda és a Kowalsky meg a Vega 

„Tavaly olyan visszajelzéseink voltak, hogy kevés volt a rock, így idén ezen a vonalon beerősítettünk, fellép majd a Tankcsapda és a Kowalsky meg a Vega” – mondta a főszervező, aki a zenei programok közül még kiemelte a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes szervezésében megvalósuló népzenei programokat és koncerteket, köztük a Parnograszt fellépését is. A már említetteken kívül a hét zenei felhozatalában szerepel még a Halott Pénz, a Csík zenekar, a Quimby, az Arizóna, a SoulFool Band és Antonia Vai koncertje is. A teljes programot az alábbi linken tekintheti meg.

A tábor látogatóit a zenei felhozatal mellett minden nap több közéleti-politikai témájú program is várja.

A főszervező bizakodó a nyári tábor idei látogatószámát illetően, mint mondta: 2015-ben kétezer bennalvó vendéggel a fesztivál teljes látogatottsága meghaladta a tízezer főt, tavaly ebben volt ugyan némi visszaesés, de az idén az elővételi adatok alapján új látogatottsági rekordra készülnek.

Diákok diákoknak

A Gombaszögi nyári tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már tizedik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diákszervezettel együttműködve, mások mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Bethlen Gábor Alapnak és a szlovák kormányhivatalnak a támogatásával.

Fotó: a rendezvény honlapjáról.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei