Családonként két gyerek kellene a demográfiai mutató javulásához

Átlagosan családonként legalább két gyermeket kellene vállalni Magyarországon a demográfiai mutató javulásához – mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója az M1 csatornán.

Király Nóra a KSH legfrissebb adataira utalva úgy fogalmazott, bár javul az említett mutató, „még van min dolgozni”, hiszen jelenleg 1,44 gyermek születik családonként. Ez azt jelenti, hogy 100 családban 144 gyermek születik, ami kevés a népesség számának emelkedéséhez. A probléma nemcsak Magyarországon, de egész Európában jelen van – mondta a Ficsak alapítója, aki egyben a XI. kerület alpolgármestere.

Jelentősen csökkent a szülőképes korú nők száma

A KSH adatai szerint nőtt a házasságban született gyermekek száma tavaly, erősödött és stabillá vált a hagyományos családmodell. A statisztikák szerint több mint két évtizede nem volt annyi esküvő, mint tavaly és megtorpant a válások számának évek óta tartó emelkedése. Csökkent az abortuszok száma is, tavaly 30 ezer ilyen beavatkozást végeztek. Tavaly 93 ezer 100 gyermek született, 1,5 százalékkal, 1410-zel több, mint 2015-ben. Bár a születésszám csak kis mértékben nőtt tavaly, közben húszéves rekordszintre emelkedett a termékenység, ami csak azért nem hozott demográfiai áttörést, mert jelentősen csökkent a szülőképes korú nők száma.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei