Címvédőhöz méltón kezdett 200 pillangón Cseh László

Rajta kívül Hosszú Katinka és Kenderesi Tamás is továbbjutott a délutáni elődöntőkbe

Cseh László és Kenderesi Tamás 200 méter pillangón, Hosszú Katinka pedig 200 méter gyorson jutott az elődöntőbe a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon kedd délelőtt.

A 32 éves Cseh címvédőként egy reggel elképesztően erős úszásnak számító, 1:54.08 perces idővel utasította maga mögé a mezőnyt, ez több mint nyolc tizeddel jobb, mint a második japán Szeto Daija ideje (1:54,89 p).

Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában a 17. vizes világbajnokságon

„Úgy ugrottam be, hogy szeretnék egy jót úszni, kellett a lelkemnek a jó idő és annyira nem is haltam meg” – mondta Cseh. Mint fogalmazott, az olimpián „elbohóckodta” az előfutamot és a középfutamot, s mire a döntőbe került, elment az önbizalma. „Ez most mindenképp megmutattam, hogy tudok én még úszni” – tette hozzá.

Kenderesi a hetedik idővel jutott tovább, ugyanakkor a 20 esztendős olimpia bronzérmesnek komoly hajrát kellett bemutatnia ahhoz, hogy megnyerje futamát.

Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás olimpiai bronzérmese is ott van az elődöntőben      Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Realizáltam magamban az utolsó hosszon, hogy öten vannak előttem, ami nem esett jól, de végül kompenzáltam. Okos úszás volt, bár a ritmusváltás köztudottan nem pihentető, de muszáj volt” – értékelt Kenderesi, aki elárulta azt is, hogy minek szólt kézmozdulata a futam után. – „Mindenki nyugodjon le, van ebben ennél több is…”

200 női gyorson is remekelt eddig Hosszú Katinka

Hosszú Katinka „kirándulása” jól sikerült 200 méter gyorson, ugyanis a világcsúcstartó, 2008-ban olimpiai bajnok olasz Federica Pellegrini, illetve az ötszörös ötkarikás amerikai szupersztár, Katie Ledecky mögött a harmadik legjobb idővel kerül az elődöntőbe (1:56.43 p). Ugyanitt Verrasztó Evelyn (1:59.92) a 23. helyen zárt, így nem jutott be a délutáni programba.

Verrasztó Evelyn nem jutott tovább a női 200 méteres gyorsúszás előfutamából

„Fantasztikus volt ilyen közönség előtt úszni, de a saját teljesítményemet nullásra értékeltem. Nem éreztem, hogy rosszul úsztam, egyszerűen ma ennyi volt bennem” – mondta Verrasztó Evelyn.

A kedd délelőtti előfutamokban volt érdekelt Financsek Gábor is, de 50 méter mellen rosszul rajtolt, így összesítésben a 43. helyen zárt (28.44 mp).

„Nem sikerült úgy, ahogy terveztem, pedig a felkészülésem összeállt. Sajnos a rajtra szétestem, már a beugrásom sem sikerült, 50 méteren pedig egy rossz rajt elég ahhoz, hogy így alakuljon a dolog” – nyilatkozta Financsek.

Gyurta Gergely – aki a nyílt vízen 25 kilométeren hatodik lett – 800 méter gyorson a 21. lett (8:03.87 p).

Gyurta Gergely a férfi 800 méteres gyorsúszás előfutamában

„Jobb időt szerettem volna úszni, de csak három nap telt el a huszonöt kilométer óta, éreztem, hogy a gyorsasággal van probléma” – mondta Gyurta, aki a közönség méltatása mellett leszögezte, a számot bemelegítésnek szánta a 400 méter vegyes előtt, hogy szokja a légkört, a medencét. „Van még négy napom, hogy a négyszáz vegyesre felgyorsuljak kicsit” – nyilatkozott.

Délutáni program – elődöntők, döntők 17.30 óra:
férfi 200 m gyors (DÖNTŐ, Kozma Dominik)
női 1500 m gyors (DÖNTŐ, Kapás Boglárka, Késely Ajna)
férfi 50 m mell (elődöntő)
női 100 m hát (DÖNTŐ)
férfi 100 m hát (DÖNTŐ)
női 200 m gyors (elődöntő, Hosszú Katinka)
férfi 200 m pillangó (elődöntő, Cseh László, Kenderesi Tamás)
női 100 m mell (DÖNTŐ)

Fotók: Senior Plus

Akár ez is tetszhet A szerző további művei