böngészés Tag

szüret

Tobozszüret a Follyban

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum örökzöldjei tíz méternél magasabbra is megnőhetnek, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le.

Több száz látogató érkezett a Folly Arborétum tobozszüretére

November 19-én idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a Folly Arborétumban. Az esemény különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai. A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra.

Tobozszüret a Follyban advent harmadik hétvégéjén

Idén is megrendezi az immár hagyománnyá vált éves tobozszüretét a Folly Arborétum. Ezúttal advent harmadik hétvégéjén, 2021. december 11-én vezetett túrák során fogják leszedni az öthektáros arborétum szüretelésre váró, atlasz- és himalájai cédrusainak, valamint az óriástobozú fenyők tobozait, a több mint tízméteres fák esetében speciális eszközökkel, alpintechnikával.

Nyilvános tobozszüret a Follyban

A Folly idén is nyitvatartási időben rendezi meg a tobozszüretet az öthektáros arborétumban. November 7-én alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait.

Varázslatos levendulaszüreti helyek

A levendula közkedvelt növény, hiszen ezer módon fel lehet használni. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, izgalmassá tehetjük vele a kávénkat vagy egy egyszerű sütit, de illatosításra vagy a molyok távol tartására is nagyszerű. Számos gyógyhatása is ismert és remek fegyver a stressz ellen.

A vártnál sokkal kevesebb szőlő termett idén itthon és Európa több országában

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket. A Varga Pincészetnél is véget ért a szüret, a borászat idén „csak” 18,5 millió kiló szőlőt dolgozott fel, a tavalyihoz hasonlóan várhatóan 14,5 millió palack bort dobnak majd piacra, az európai terméskiesésnek köszönhetően pedig az exportmennyiség legalább 50 százalékkal nőni fog. A gyönyörű őszi idő…

A hideg tavasz miatt késik Európa, és ezzel együtt hazánk első szürete

Elsőként Európában a Varga Pincészet megkezdte a Csabagyöngye szőlő szüretelését. Immár sokéves hagyomány, hogy minden évben a balatonboglári borvidéken található Ordacsehiben kezdődik a szüret Magyarországon, így az is hagyomány, hogy a Csabagyöngyéből készül Európa első újbora. Ez a szőlőfajta gyors szüretelést igényel, hiszen a darazsak és a madarak szeretik megdézsmálni, és az esős időre is érzékenyen reagál. A Csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös, szőlőízű, kiváló fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva…

2017 az „évszázad” évjárata

Bár a naptár még csak október elejét mutatja, a hétvégén a borvidékek többségénél, így a Varga Pincészetnél is véget ér a „nagy szüret”. A termés a mennyiségét tekintve jó közepes, ám minőségében kiemelkedő. Esőt és napot pont annyit és pont úgy kapott a növény, ahogy szereti, és ezt nagyon meghálálta: az egészséges és a megszokottnál illatosabb, ízesebb szőlőkből tiszta, gazdag, vibráló borok születhetnek.